Варна с квартал за артисти, художници и занаятчии

18.06.2016
Граничната за новия квартал ул. Преслав, която е между Гръцката махала и Турската махала. Тя свързва ЖП гара с централния площад "Независимост".
Граничната за новия квартал ул. Преслав, която е между Гръцката махала и Турската махала. Тя свързва ЖП гара с централния площад „Независимост“.

Управата на град Варна планира да създаде квартал за артисти, художници и занаятчии по подобие на пловдивския квартал Капана. Желанието им е да се развие районът, заключен между ценралния площад „Независимост“ и ЖП гара, и в него да съжителстват ателиета, галерии, малки кафенета и уютни ресторантчета.

За благоустрояването на района ще бъдат вложени 1,58 млн. лв. Те ще бъдат осигурени от програмата „Региони в растеж 2014-2020 г.“. Ако се наложи да се вложат допълнителни средства, община Варна ще задели от собствения си бюджет. Също така се обмислят и данъчни стимули за творците, които ще се заселят в бъдещия артистичен квартал, който се предвижда да бъде готов до средата на 2017 г.

Границите на новия квартал на изкуството.
Границите на новия квартал на изкуството.

Районът, който е част от старата турска махала, е богат на архитектурни паметници от началото на 20 век, които са скрити за обикновения турист. Особено улиците „Преслав“, „Охрид“, „Габрово“ и „Дръзки“. Сред тесните улички може да се създаде една прекрасна атмосфера за изкуство и туризъм. Тази част от центъра на Варна е отдавна в неугледен и негостоприемен вид. Чрез новата идея тя може да бъде възродена по прекрасен начин.

В центъра на новия квартал трябва да бъде ул. „Цариброд“, която още от времето преди Освобождението е била известна със своите дюкяни и занаятчийници. В миналото варненци са наричали улицата „Направи си сам“. Съседната до нея ул. „Дръзки“, поради някогашното си наличие на множество кръчми, е наричана „Напий се сам“.

Автор: Калоян Гуглев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Майсторът на графити Nasimo представя самостоятелна изложба15.05.2018

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино