Варна с квартал за артисти, художници и занаятчии

18.06.2016
Граничната за новия квартал ул. Преслав, която е между Гръцката махала и Турската махала. Тя свързва ЖП гара с централния площад "Независимост".
Граничната за новия квартал ул. Преслав, която е между Гръцката махала и Турската махала. Тя свързва ЖП гара с централния площад „Независимост“.

Управата на град Варна планира да създаде квартал за артисти, художници и занаятчии по подобие на пловдивския квартал Капана. Желанието им е да се развие районът, заключен между ценралния площад „Независимост“ и ЖП гара, и в него да съжителстват ателиета, галерии, малки кафенета и уютни ресторантчета.

За благоустрояването на района ще бъдат вложени 1,58 млн. лв. Те ще бъдат осигурени от програмата „Региони в растеж 2014-2020 г.“. Ако се наложи да се вложат допълнителни средства, община Варна ще задели от собствения си бюджет. Също така се обмислят и данъчни стимули за творците, които ще се заселят в бъдещия артистичен квартал, който се предвижда да бъде готов до средата на 2017 г.

Границите на новия квартал на изкуството.
Границите на новия квартал на изкуството.

Районът, който е част от старата турска махала, е богат на архитектурни паметници от началото на 20 век, които са скрити за обикновения турист. Особено улиците „Преслав“, „Охрид“, „Габрово“ и „Дръзки“. Сред тесните улички може да се създаде една прекрасна атмосфера за изкуство и туризъм. Тази част от центъра на Варна е отдавна в неугледен и негостоприемен вид. Чрез новата идея тя може да бъде възродена по прекрасен начин.

В центъра на новия квартал трябва да бъде ул. „Цариброд“, която още от времето преди Освобождението е била известна със своите дюкяни и занаятчийници. В миналото варненци са наричали улицата „Направи си сам“. Съседната до нея ул. „Дръзки“, поради някогашното си наличие на множество кръчми, е наричана „Напий се сам“.

Автор: Калоян Гуглев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Майсторът на графити Nasimo представя самостоятелна изложба15.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование