Почетна награда на Президента за актьора Васил Михайлов

05.04.2018

Снощи, на 04.04.2018 г., актьорът Васил Михайлов беше удостоен с Почетен знак на Президента на Република България по повод 80-годишния си юбилей. Наградата беше връчена лично от Румен Радев, който се появи на сцената на Театър „Българска армия“. Преди това зрителите гледаха Васил Михайлов в образа на Стоян Глаушев в постановката „Железният светилник“ на режисьора Асен Шопов.

Президентът Румен Радев връчи наградата с думите, че по този начин засвидетелства почит и благодарност към големия артист от целия български народ. Той не пропусна да изрази и впечатленията си за постановката „Железният светилник“.

„Поздравления и за състава, който изигра тази вечер невероятно „Железният светилник“, и за всички хора зад завесите!“

Преди него пред публиката излезе и директорът на Театър „Българска армия“ – Мирослав Пашов. Той се изказа изключително ласкаво към Васил Михайлов, наричайки го доайен на Театъра на армията и основен негов камък.

С чувство за хумор и смиреност Васил Михайлов благодари на официалните лица и на публиката. „Много мразя кръгли годишнини! Като са ме почнали от една година „Ставаш на 80.“ Още не съм станал. Ставам вдругиден.“ Той обърна внимание, че президент за пръв път стъпва на сцената. Също така подкани Румен Радев по-често да посещава театъра. Все така с чувство за хумор спомена, че на сцената и преди е имало много генерали. Лично той е изиграл двама.

Васил Михайлов изрази любовта си към Театър „Българска армия“, казвайки че спектакли като „Железният светилник“ на други сцени няма. Той изреди и други заглавия на ТБА, все режисирани от Асен Шопов, за когото заяви, че е най-големият жив режисьор в България и не пропусна да го покани да се качи на сцената.

С качването на сцената на Асен Шопов се появиха народни певици и гайдар, които изпълниха песента от сериала „Капитан Петко Войвода“. Инстинктивно Васил Михайлов взе микрофона пред себе си и също запя.

Но не само с ролите си като Капитан Петко Войвода и Стоян Глаушев беше почетен големият актьор. Преди поздравленията на Мирослав Пашов и Румен Радев на сцената се спусна голям екран, от който зрителите се насладиха на откъси от най-емблематичните роли на Васил Михайлов.

Освен с „Железният светилник“ неговият 80-годишен юбилей ще бъде отпразнуван и с постановката „Завещанието на целомъдрения женкар“. Месец април и месец май ще бъдат празнични по този случай с всички заглавия, в които той участва в Театър „Българска армия“, Театър 199 „Валентин Стойчев“ и Народен театър „Иван Вазов“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Арсеник и стари дантели“ – убийствено класна комедия с малко ужас и много смях11.12.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование