Образование

Видеоигри и образование

24.12.2021

Геймърите си губят времето. Това е един от многото стереотипи, с които се налага да се борят днешните младежи. Нормално е да се събираме да спортуваме заедно или да изиграем бордова игра, нали? Днес същите „състезания“ често се извършват дигитално и в това няма нищо нередно или странно. В доста случаи т.нар. геймърство заменя паразитното скролване из социалните мрежи с конкретни образователни игри. Така децата развиват въображението си и отборните си умения, докато се забавляват.

Бърза ориентация и отборен дух – тайната на бъдещите успешни хора

Образователните игри всъщност не са нищо ново. И преди обучението е залагало на социализация чрез опознавателни игри, а думите по чужди езици са се учили от картички и т.н. Днес това е улеснено от огромното разпространение на компютрите и интернета. Повечето хора имат лесен достъп до какви ли не приложения. Логично и децата се запознават с техниката от малки. За да не се губи ценното време, в което подрастващите поемат информация най-бързо и ефективно, добре е технологиите да се използват едновременно за забавление и за обучение.

Снимка: Pexels

Въпреки лошата си слава на разсейващ фактор, видеоигрите осезаемо навлизат в образованието, както и при презентациите, които стават все по-интерактивни, за разлика от традиционните слайдове в PowerPoint. Навремето ангажирахме вниманието на съучениците си с въпроси и скромни опити за викторини, днес просто кликваме на смартфоните си и играем Kahoot!.

Подобни игри дават възможност на младежите да свикнат бързото вземане на решения и ориентация в конкурентна среда. От друга страна, игрите са и начин за сплотяване – учениците се стараят да бъдат отборни играчи и да помагат на останалите, в името на общата им цел.

Позитивните страни на видеоигрите

Разбира се, прекомерното отдаване на видеоигри води до проблеми, особено в случаите, когато няма контрол върху съдържанието им и не съответстват на възрастта на децата. Тук обаче ще разгледаме положителните аспекти, когато видеоигрите идват като помощник на учителите и родителите.

Бързи реакции, визуална памет, критическо мислене

Ограниченото време за вземане на решения помага на учениците да свикнат с напрегнатите ситуации и да действат бързо и по-ефективно. На базата проба-грешка, те намират по-подходящия подход. Това стимулира по-голяма съсредоточеност по време на игра, логическо мислене и визуалната памет.

Повечето обучителни игри разглеждат философски идеи и стъпват на реални социални проблеми, като така поощряват учениците да разсъждават критично върху поставените им теми. Играейки, човек попада (макар и виртуално) в една условно реална ситуация. От решенията зависи изходът на цялата игра.

Екипна работа и лидерство

Особено полезни са груповите видеоигри, където участниците са разпределени по отбори. Виртуалният свят подготвя младежите за професионалния живот, когато ежедневно ще им се налага да вземат решения в колектив. Както и да вдъхновяват съотборниците си да дават най-доброто от себе си.

Практически опит

Още от училище децата се нуждаят от опит с реални житейски проблеми. Чрез игрите учениците опитват от всичко – да бъдат лидери на собствен екип, да разсъждават върху морални дилеми, да опознават света и много други. Все неща, до които е трудно човек да се докосне в традиционната класна стая.

Снимка: Pexels

Грешките са най-ценни

Забелязвали ли сте колко трудно се преживяват провалите? Дори и да сме спечелили хиляди пъти, една загуба е способна да срине човек и да накара околните да го отритнат. Този вреден навик може да се избегне, като оставим децата да опитват сами, да стигат успешно до финала, но и да губят понякога. Всяка загуба по време на видеоигра е спестено терзание в реалния живот. Колкото по-рано учениците избягат от идеята за перфектност, толкова по-смели ще бъдат занапред и няма да се страхуват да експериментират.

Сигурна и позитивна среда

За повечето деца игрите са забавление, а ученето – задължение. Ясно е кое предизвиква по-приятни емоции. Въвеждайки игрите в образованието, учениците започват да асоциират обучението с позитивна и интересна среда. Така те трупат знания с по-голямо желание.

STE(A)M среда

Вече си говорихме за STEAM (наука, техника, инженерство, изкуство, математика) моделът на образование. Синтезът между конструктивна мисъл и творчество е все по-търсен, а видеоигрите са сред най-полезните способи за подрастващите да са в крак с времето. Съвременните професии все повече залагат на компютърната грамотност. Обособяват се и нови такива, които са изцяло свързани с разработване на дигитални приложения и игри. Ранното опознаване на видеоигрите може само да помогне на бъдещите специалисти в STEAM областите.

Нови езици

Колкото и да е странно, именно видеоигрите се превръщат в лесен самоучител по езици. Дори при развлекателните игри почти винаги децата се сблъскат с правила и менюта на чужд език. Ако пък обучителната цел е водеща, в интернет има много платформи, специално разработени за учене на нови езици, граматика и лексика.

Снимка: Pexels

Няколко примера

Игри има в изобилие и определено не всички са подходящи за учебни цели. Образователните видеоигри са специално разработени от специалисти, за да са в помощ на педагозите и родителите. Освен класическите им варианти, които всички свързваме с наличие на настолен компютър и допълнителни представки, вече съществуват удобни онлайн платформи и мобилни приложения, които дават възможност за обучителни игри и състезания в реално време. В следващите редове ще разгледаме няколко примера, повечето от които имат безплатни версии.

Duolingo

Платформата е специално създадена за езикови обучения. Каталогът е много богат и децата могат да учат всичко от френски и немски до по-екзотичните за нас японски и китайски. Състезателният момент също не е пропуснат. Учащите канят приятели, които също да се регистрират и да трупат точки при всяко завършено ниво. Участниците учат и следят напредъка си, но виждат и резултатите на останалите, а това винаги стимулира.

Книговище

Българската платформа е създадена специално за учениците и детско-юношеската литература. След регистрация, всеки може да попълва въпросници по прочетени от него книги, като така трупа точки и отново се състезава със съучениците си. Хубавото е, че освен задължителната литература, са включени много съвременни тийн романи, които да привлекат децата към четенето.

Wordscapes

Приложение за учене на нови думи и за упражнение на логическото мислене. Всеки получава неограничен брой опити за решаване на  кръстословици. Wordscapes има и вграден речник, който улеснява децата да добавят думите към своя мобилен речник.

Снимка: Pexels

Dragon Box

Приложението е създадено за най-малките в помощ за уроците по математика. Разделени на възрастови групи, игрите помагат с алгебрата и геометрията, учат на смятане и изясняват по-сложните термини. Достъпът за учители е безплатен, за да прецени всеки преподавател дали игрите са подходящи за класа му.

Spore

Дойде време да отдадем заслуженото внимание и на биологията и еволюцията. В тази игра участниците създават свои форми на живот, помагат им да се развиват и да изградят собствени цивилизации. Всички натрупани знания се споделят с останалите играчи, така че всеки да може да се възползва.

Civilization 6

Това е стратегическа игра, в която участниците се опитват да изградят империя, която да издържи под натиска на времето. Играчите стават владетели на света още от каменната ера и стигат до съвремието. Развиват културата на държавите си, водят дипломация, но и войни, срещат се с важни исторически личности, за да разберат колко сложни са политическите отношения.

Cities: Skylines

Играта въвежда децата в триизмерна визуализация на градска среда, която всеки участник създава сам. Тук учениците сами преживяват трудностите от организирането и поддържането на истински град. Образование, инфраструктура и здравеопазване са само част от нещата, с които играчите се сблъскват.

National Geographic Challenge

Децата учат за исторически личности и събития, география и др. Играта съдържа въпросници, които варират от лесни до трудни и са разделени на региони – Северна Америка, Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Австралия. Игрите са допълнени от красивите фотографии и видеа от архива на National Geographic.

Animal Jam

Първоначално играта стартира като онлайн платформа за опознаване на животинския свят и дивата природа. Днес може да се играе на всеки смартфон, а чрез нея децата учат за животните и техните особености. Има както платена, така и безплатна версия.

Jumpido

Jumpido е платформа за обучение, подходяща за деца в начален етап на образование. Насочена е специално към математиката. Играта е много добре разработена и всеки път, когато учениците играят, задачите са различни. Благодарение на приспособяващото се съдържание, трудността се покачва, когато децата отговарят правилно, и спада, когато отговарят грешно.

Dechica.com

Сайтът е замислен като съвместно място за българските деца и техните родители. В него са включени много игри, приказки, задачи за наука и изкуство. Съдържанието е чудесна база за всички ученици, които искат да затвърдят знанията от училище.

Пук.бг

Завършваме с една дигитална образователна платформа, лидер в развитието на меки умения у децата у нас. Това се случва чрез игри, които изискват екипна работа и сътрудничество. В същото време те упражняват учебния материал по математика и български език. Ключов фактор е грижата към другите и към природата.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЧат приложения в помощ на онлайн образованието31.01.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование