LIFE

Vivacom “Регионален грант” – от търсене на съкровища до подобряване на средата

18.01.2022

Партньорите ни от Vivacom организират за седми път една от многото си кампании за корпоративна отговорност – “Регионален грант”. Чрез него, с финансиране до 5000 лева, се подкрепят различни проекти, развиващи местните общности на България. В рамките на програмата вече са реализирани 82 проектни идеи на 77 организации с обща стойност 382 420 лева. Тази година Vivacom “Регионален грант” се фокусира върху две приоритетни области – образование и опазване на околната среда. Срокът за  кандидатстване е удължен и всеки желаещ може да подаде документи до 23 (неделя) януари. За разлика от множество други грантове – кандидатстването тук е максимално опростено и без излишна бюрокрация и става по напълно електроенен път – https://vivacomfund.bg/regionalgrant/apply/.

До момента Vivacom “Регионален грант” е подкрепял най-разнообразни идеи и инициативи от всички краища на страната. Само през миналото издание са били финансирани проекти от Варна, Бургас, крайбрежните села и градове на Чепинска река, Самоков, Видин, София и други. Сред тези проекти са “НеМерсиНосяСи”, чиито доброволци запознават варненци с вредата от найлоновите торби или пък “Из света на музикалните инструменти”, който организира серия от образователни концерти под формата на музикална приказка и работилници за децата на Самоков. 

Интересен пример е проектът “Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО” на Българска фондация за Биоразнообразие, които организират търсене на тайници със съкровища от загадки и образователни елементи с цел да популяризират соленото Атанасовско езеро край Бургас. Малко хора знаят, че Атанасовско езеро е едно от най-важните места за българската природа. Именно там се наблюдават най-много птици у нас – 333 вида, 82% от които са включени в Червената книга. 

Затова, чрез Vivacom “Регионален грант” от фондацията успяват да организират нестандартно събитие, с което да провокират интереса на хората към това уникално място. Те създават физическа карта “на съкровищата”, която раздават на Панаира на солта и по време на другите си събития. Картата съдържа 10 GPS координати, които водят към 10 кутии, скрити из периферията на Атанасовското езеро. Координатите обаче са приблизителни и всяка водоустойчива кутия е скрита “под дърво и камък”. Веднъж открита – в нея се намира тайна загадка, която приключенците трябва да решат. Намерят ли всички кутии и разгадаят ли всички тайни – те могат да получат и награда.

 По този начин, интерактивно и интересно, се провокира интереса на стотици хора, много от тях деца и семейства, да направят дълга и забавна разходка из дебрите на езерото и да се запознаят с неговия богат и пълен с живот свят. А най-хубавото на този проект е, че той е дългосрочен и дори днес 10-те кутии чакат своите търсачи на съкровища и знания. Единственото, което трябва да направите е да последвате картата, която се намира дори онлайн – тук.

Въобще – примерите са много и най-различно, а Vivacom подкрепят преди всичко добрата и смислена идея. Общият размер на фонда за 2022 година е 60 000 лева, което означава, че ще бъда подкрепени минимум 12 проекта, а допустими кандидати за конкурса са неправителствени организации, народни читалища и настоятелства към училища и детски градини. Повече информация може да намерите – тук

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов15 изключителни доброволчески примера бяха отличени в петото издание на Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ25.03.2022

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE