LIFE

„Виждам чрез музика“, финалист в Промяната- интервю с Боян Симеонов

17.01.2019

Освен, че обича да пътува и винаги е вдъхновение и пример с това, което прави, пише интересно и увлекателно, макар и да не го вярва, развива редица проекти и е социално ангажиран по теми, на които не обръщаме внимание често, Боян Симеонов прави още безброй смислени неща и стигна до финала на Reach for Change Bulgaria – Промяната с последния си проект в Rockschool – адаптирана програма за музикално образование за незрящи деца. Целта на проекта е тези деца да могат да свирят на музикални инструменти и да учат музикални софтуери за продуциране на музика.

Споделяме ви понеже знаем, че е смислено, понеже можем да помогнем заедно, понеже е важно! И защото животът е музика и музиката е живот, и ще е велико незрящите деца да я откриват и преживяват с тяхна помощ.

След гласуване ще се определи кои 3 финалиста ще получат финансиране за реализация на проекта. Защо да ги подкрепите, разберете от Боян:

Разкажете ни повече за проекта – защо „Виждам чрез музика“?

В Rockschool често имаме концерти, на които ученици представят свои музикални проекти на по-голяма сцена. На един от тези концерти видях една от нашите ученички, която е незряща. И се замислих колко важна всъщност е музиката за тези хора. Те усещат много по-развито чрез звуци. Те „виждат“ чрез звуци. А музиката за нас е най-висшата функция на звука.

Оттам, седнах да видя дали някой работи по-сериозно върху това в България и не намерих отговор. Затова с екипа решихме да създадем адаптирана програма за музикално образование за незрящи – да срещат максимално подготвени за работа с тях преподаватели, да разполагат с хардуерна и софтуерна база и стипендиантска програма за онези от тях, които не разполагат с достатъчно средства за уроци.

Най-просто казано – искаме да направим така, че много повече незрящи деца да могат да учат китара, пиано, барабани и музикално продуциране. Защото това отдавна не е тема табу в нормалния свят, а е абсолютна възможност.

Каква ролята на музиката във вашия свят? Вие се занимавате с различни дейности, с какво тя е важна за вас?

Музиката е изключително чисто нещо. Дори не искам да помислям да се занимавам с политика, банки или нещо друго в корпоративния сектор. Не че музиката не може да е бизнес, но в есенцията си е нещо прекрасно. Развива ни като личности и ни учи на серия от качества – от постоянство, през самодисциплина, до по-добро изразяване.

Едно от най-хубавите неща, които съм изпитвал е, когато за първи път възпроизведох мелодия на китара. Смятам, че всеки заслужава да намери тези неща, които го карат да си затваря очите от кеф и да не мисли за нищо друго. Ако дадеш достатъчно време на музиката – неизбежно тя се превръща в едно от тях.

Очаквахте ли да стигнете до финала на „Промяната“. Разкажете ни за участието си в програмата.

Кандидатствахме буквално в един от последните дни с много недоизчистена концепция. Но със сигурност много искахме да бъдем част от Reach 4 Change България, защото имат една от най-силните мрежи и общности.

Минахме първоначална селекция от страшно много проекти и ни поканиха на интервю с още 30 екипа. То е минало явно добре, защото после ни включиха в двумесечния акселератор на Промяната с още 11 екипа. В края на тези два месеца имахме презентация пред жури, която също мина повече от успешно, защото така преминахме напред към онлайн гласуването и инкубатора на Промяната.

Сега сме 5 проекта на една стъпка от големия финал. Само 3 от нас ще продължат и получат финансиране и затова ще се радваме всеки, който харесва това, което правим да гласува на: www.nova.bg/promyanata/rockschool

Ако трябва да обърна поглед назад – имах съмнения, че ще продължим към акселератора. Още в самото начало не знаех как ще ни оценят. По време на презентациите след акселератора – бях убеден, че ще сме един от финалистите.

Какъв е вашият поглед за влиянието на музиката върху незрящи деца?

Създава им смисъл, чувство за принадлежност и им развива страшно много странични качества и умения, които в по-късен етап ще им помогнат да бъдат много по-витална част от съвременния свят.

Какво е за вас „Виждам чрез музика“?

Преди всичко е смисъл и важност. Проект, който е време да реализираме и в България, защото музиката е универсален език, който не познава граници и бариери.

Гласувайте за Rock School

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаNasimo, “Вечерята” и изкушенията на човека16.09.2022

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование