ЮНЕСКО започва дигитализирането на културни и туристически обекти у нас

09.10.2016
Снимка: unesco-bg.org/culture
Снимка: unesco-bg.org/culture

България е първата страна в света, в която ще се осъществи мащабен проект на родния клон на ЮНЕСКО. „Приятели на българските съкровища 2016-2020” цели да събере, дигитализира и представи на света културно-историческото наследство, биоразнообразието и природните забележителности на страната ни.

Проектът предвижда за пет години да бъде проучено всяко кътче на България. Началото ще се състои на 9 октомври в Тутракан по повод 100-годишнината от Тутраканската епогея. До края на годината ще бъдат обхванати още девет общини.

През 2017 година се очаква да бъдат проучени други 50 общини, през 2018 и 2019 г. по 70, а през 2020 – 58 общини. Участниците са над 1200 доброволци, основно млади изследователи, които желаят да се занимават професионално с наука в различни области като история, археология, културология, етнология, изкуствоведство и други. Заедно с евродепутата Момчил Неков и екипа му те ще обикалят страната, за да съберат и систематизират информация.

Целта на мегапроекта е пълна дигитализация на всички културни и исторически обекти в страната. Информацията ще бъде представена в сайт на български и английски език с търсачка, форум и вградени плейъри за видео.

По думите на Момчил Неков ще бъде дадена възможност на студенти и млади учени да се занимават професионално със специалността си и да придобият практика. „Така ще стимулираме туризма и поминъка в много общини. Полският град Вроцослав дигитализира културното си наследство и само за година турситическият поток там се увеличи с над 30 на сто. А чрез проекта на ННЕК ЮНЕСКО „Приятели на българските съкровища 2016-2020” това ще се случи в национален мащаб у нас”, каза още евродепутатът.

Цел на проекта е и да се съхранят националната гордост и родовата памет за бъдещите поколения, да се формира силно гражданско чувство към историята и културата на страната ни. Засега проектът се финансира само от родолюбиви спонсори, казаха от екипа.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Четвърто издание на международния кинофестивал „Карантината“ във Варна06.07.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE