Започва международния фестивал за късометражно кино

За първи път в своята тринадесетгодишна история фестивалът „В двореца” ще се проведе в София, а не както досега в Балчик.

От 8 до 13 декември всеки, който иска да посети Международния фестивал за късометражно кино, може да го направи в Националния дворец на културата. Решението на организаторите събитието да се състои в НДК, от една страна е гарант за качеството на събитието , а от друга – идеално се вписва в концепцията „в двореца”. Както всяка година, „В двореца” ще предложи национална и международна състезателна програма, фокус прожекции, музикална програма и множество образователни инициативи.

Относно преместването на фестивала в столицата създателят и директор на изданието коментира: „През годините на своето съществуване ходът на развитие върви в положителна посока на разрастване. В резултат днес фестивалът е достигнал значителни размери по отношение на своя статут, структура, презентационен материал и аудитория. Мащабът на събитието неминуемо започва да надхвърля границите и капацитета на град като Балчик, задавайки необходимостта от нови хоризонти и пространства. Това породи мисълта и създаде амбицията качествено разработената платформа като „В двореца” да бъде насочена директно към пазара на кино индустрията, която заедно със своята публика е 100% концентрирана именно в София”.

По време на международния фестивал на късометражното кино ще се проведе и кампания за подпомагане на производството на късометражни филми и развитието на сектора късометражно кино като цяло. Решението за финансиране ще бъде взето от бюджетна комисия, която представлява панел от 10 продуцента от България и чужбина. На питчинг сесия кандидатите за финансиране публично ще представят проектите си и техните бюджети, а комисията ще ги класира по точки на база художествени качества. Събралите най-много точки ще получат финансов гарант за производство на късометражен филм.

Залите на НДК ще бъдат ангажирани за традиционното съдържание на изданието. В рамките на фестивалната седмица ще бъде изграден и Пазар на филмовата индустрия, където партниращи организации и фестивали от Европа ще разположат своите щандове.

„Този модул цели да запознае и представи на гостите на фестивала различни институции и организации, ангажирани с финансиране, развитие и разпространение на филмови проекти и други услуги в областта със своите дейности и да предостави на младите творци различни възможности за професионално развитие и контакти, “  допълва директорът на фестивала Цанко Василев.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to