„Лисичета“ на Бина Харалампиева с премиера в Народния театър

08.12.2017

Ярката психологическа драма „Лисичета” на Бина Харалампиева с премиера на 13, 14 и 15 декември

 "Лисичета"

Теодора Духовникова и Иван Юруков влизат в ожесточен сблъсък на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Най-новата премиера на първата ни сцена – „Лисичета”, е поставена от режисьора Бина Харалампиева и ще има премиера на 13, 14 и 15 декември от 19:00 часа на Камерна сцена. В знаковата пиеса на американката Лилиан Хелман заедно с Духовникова и Юруков, участват още Ана Пападопулу, Дарин Ангелов, Христо Петков, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова, Радина Боршош и Марин Рангелов.

„Направих този спектакъл, защото ми писна да гледам как съвременните вандали мачкат всичко духовно, красиво и смислено около себе си в опитите си да забогатеят. И ние като общество непризнато отглеждаме злото у себе си, сякаш е най-висша ценност. Лилиан Хелман ми даде „оръжието“, с което да изразя своя гняв. Всичко останало съм казала заедно с изумителните артисти!“, споделя Бина Харалампиева.

Спектакълът на именитата режисьорка ще има своята премиера на Камерната сцена на Народния театър 70 години, след като пиесата за първи път е поставена тук от Александър Иконографов през 1947 година.

Лилиан Хелман създава знаменитата си пиеса в края на трийсетте години. „Лисичета” е от най-доброто, създадено в американската драматургия. Желано предизвикателство от много режисьори и актьори в световния театъра. В този момент тя се играе в Ню Йорк, Виена, Берлин.

Ето какво пише самата Хелман: „Лисичета“ е пиесата, която съм написала най-трудно. Първите варианти вървяха мудно, ту прибавях, ту изваждах персонажи, украси, декорации и все повече и повече се уморявах, след като трябваше да изхвърлям сцени, че и три напълно завършени варианта. Аз знаех много от достойнствата и недостатъците на „Лисичета“ още преди пиесата да започне да се играе. Обаче търсех, нуждаех се от интересен критически ум, който да ми каже нещо повече от това, което сама виждах. Но и похвалите, и критиките ми се струваха неубедителни и това, мисля, е една от причините, поради която големият успех на пиесата ме  хвърли в бездействие и глупава депресия. Ставах все по-безпокойна, почти болнава и се ровех в случайните спомени, които съзнателно или полусъзнателно бяха вложени в основата на пиесата. Чрез Александра, младото момиче от пиесата, бях искала да се понадсмея над собствената си младежка високомерна невинност; бих искала да накарам хората да се посмеят на тъжната, слаба Бърди и да й съчувстват, но не й да ги накарам да плачат; бях искала публиката да види част от себе си в алчните за пари Хюбърдови, а не да ги мисли за злодеи, с които тя няма нищо общо“, споделя Хелман за пиесата в автобиографичния си роман „Пентименто”.

След премиерите на 13, 14 и 15 декември от 19:00 часа на Камерна сцена, „Лисичета” ще се играе и на 31 декември, 16 и 27 януари. Билети могат да се закупят от касите на театъра и онлайн .

 

За спектакъла

„ЛИСИЧЕТА” от Лилиан Хелман

Сценична редакция по превода на Павел Спасов – Бина Харалампиева

Режисьор: Бина Харалампиева, сценография и костюми Свила Величкова, mузика Асен Аврамов. С участието на: Теодора Духовникова, Иван Юруков, Ана Пападопулу, Дарин Ангелов, Христо Петков, Цветан Алексиев, Цветомира Даскалова, Радина Боршош, Марин Рангелов. Драматург: Мирела Иванова, помощник –режисьори  Боряна Митева, Ирина Иванова, художествено осветление Лальо Христов, художник на плаката Павел Червенков, художник на програмата  Янина Петрова, фотограф Павел Червенков.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калигула
Под МостаДеян Донков играе „Калигула” в Народния театър24.10.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование