Деян Донков играе „Калигула” в Народния театър

24.10.2017

На 27 октомври от 19:00 часа в Народния театър „Иван Вазов” ще се играе най-чакания спектакъл за този сезон – „Калигула”, по провокативния текст на Албер Камю.

Калигула

Режисьор на постановката е Диана Добрева, а главната роля – тази на император Гай Цезар Германик, е поверена на Деян Донков, който успя да провокира и да събуди интерес към постановката още с плаката за новия спектакъл. В останалите роли ще се превъплътят Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Александра Василева, Жорета Николова, Вяра Табакова, Биляна Петринска, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Албена Ставрева, както и студенти от класа на професор Пламен Марков. Композитор на спектакъла ще е Петя Димова, а сценограф – Нина Пашова.

„Камю е бил самотен в разбиранията и идеите си”, казва един от неговите изследователи, „но по някакъв начин сега той излиза победител и доказва, че е прав. Той е много повече философ на настоящето, отколкото на миналото”. Изминатлите над 2000 години от смъртта на Гай Цезар Германик, по-известен като Калигула, не могат да заличат образа му на жесток, необикновен и тираничен римски владетел. Смело може да се твърди, че той е една от най-противоречивите исторически фгури с необикновена и ексцентрична диктатура”.

Билетите за първото представление вече са продадени, а следващите постановки на „Калигула” ще се играят на 9 и 18 ноември и на 18 и 31 декември.

„Интересно ми е къде се корени цялото това нещо, как той се среща със злото. Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, той до последно не вярва, че прави зло, а тъкмо обратното”, споделя Деян Донков.

Първата версия на текста на „Калигула” е публикувана година преди официалното представяне на спектакъла – 1944 година и е част от „Цикъл на абсурда”, заедно с романа „Чужденецът” (1942 г.) и есето „Мистър Сизиф” (1942).

Пиесата на Албер Камю „Калигула” е представена за първи път през 1945 година на сцената на театър „Хербертот” в постановка на Жак Хербертот. Ролята на Калигула тогава е изпълнявана от знаменития Жерар Филип.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
"Лисичета"
Под Моста"Лисичета" на Бина Харалампиева с премиера в Народния театър08.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE