Честит ден на детето!

01.06.2015

loveliveshere-childrens-portraits

Международният ден на децата се празнува от край време, всяка година на 1 юни от почти всички страни на бившия Социалистически лагер. А вие си мислихте, че всичко е МакДоналдс, някое-друго подаръче и увеселителни паркове на този ден? В реалност този празник се заражда на Световната конференция по въпросите за детското здраве в Женева, Швейцария през 1925 г. Тогава Москва обявява 1-ви юни за Международен ден за защита на децата. Въпреки, че официално се наречен Международен ден за защита на детето, политическа окраска почти не се дава на празника. Факт е, че дори след падането на този режим, това е един от запазилите се празници и спазвани традиции.

Първи юни е ден на детето и в  Азербайджан, Албания, Ангола, Армения, Беларус, Бенин, Босна и Херцеговина, България, Виетнам (празнува се и при пълнолуние на осмия лунарен месец през Фестивала на пролетта), Гвинея-Бисау, Грузия, Еритрея, Естония, Етиопия, Източен Тимор, Йемен, Кабо Верде,Казахстан, Камбоджа, Киргистан, Китай, Куба, Лаос, Латвия, Литва, Македония, Макао, Мозамбик, Молдова, Монголия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Северна Корея (до 1945 г. – 1 май), Словакия, Словения, Сърбия, Таджикистан, Танзания, Туркменистан, Узбекистан, Уругвай, Хърватска, Черна гора и Чехия.

Първи юни винаги ще е тук да напомня на всички за времето, когато да тичаш бос по улиците беше най-веселото нещо и никой нямаше да те помисли за луд или невъзпитан. Този празник съхранява идеята за вечното детство, което всеки трябва да таи в някое закътано местенце в сърцето си. Пазете детето в себе си, онова лудичкото, с черните пети, ожулените колене, тичащото до мрак, наивното, игривото, вярващото в Дядо Коледа и Феята на зъбките, чиито единствени идоли и примери за подръжание бяха Пипи Дългото чорапче, Питър Пан, Ян Бибиян, а за някои дори и Дяволчето Фют.

Весел празник на всички малчугани! Не пораствайте, това стана вече твърде комерсиално!

Автор: Владимира Живкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста„Осми декември” през очите на фотографа Денислав Стойчев02.11.2015

Още от Под Моста

Боян СимеоновФренските New Wave филмови постери, които разбиха статуквотоКино