Какво да очакваме от издателство „Сиела” през октомври

Издателство „Сиела” е подготвило няколко нови книги, с които да запълните свободното си време през есенния октомври или да намерите топлина между страниците на новите заглавия.

книги

„България за начинаещи. Джаз сюжети и портрети” от Веселина Седларска

Журналистът Веселина Седларска е събрала истории и герои, с които се е сблъсквала в своята кариера. Тя разказва за селца, останали непроменени с десетилетия, навлиза в спецификите на журналистиката в късния социализъм, припомня зората на демокрацията и ексцентричните деца на прехода, пише за мечтите на българите през Възраждането и за мечтите им сега. Заглавието на всяка история в книгата в поседната дума от предишната, като по този начин всички сюжети се сливат в красива и чудата плетеница. Книгата е написана с човеколюбие и с тънко чувство за хумор, но и отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, забавни, понякога тъжни, но винаги истински сюжети.

„Октомврийска революция” от Дъглас Бойд

В книгата с Дългас Бойд излага ясно фактологията на събитията преди, по време и след Октомврийската революция. Той се спира не само на бунтовете в Петроград, свалили вековната царска династия Романови, но и на ключови теми като изпращането на Ленин в Русия в запечатан вагон и щедрото финансиране на болшевиките с немски пари. Тези пари са използвани за най-мощната пропагандна кампания за времето си, която прави възможно превземането на властта със сила от малобройната болшевишка партия.

„Младите лъвове” от Ъруин Шоу

Книгата е определяна като „един от най-великите военни романи на всички времена”. След „Богат, беден” и „Просяк, крадец” издателство „Сиела” преиздава още един от големите романи на Ъруин Шоу – „Младите лъвове”. Мащабното историческо платно проследява периода от 1938 г. до края на Втората световна война, като във фокуса му попадат трима много различни мъже, чиито съдби постепенно се сближават заедно с развитието на военните действия. Около тях се развиват множество истории, чрез които Шоу показва Америка и Европа е вдин от най-драматичните периоди от историята.

„Поручик Бенц” от Димитър Димов

В своя първи роман Димитър Димов разказва историята на една трагична любов. В книгата ясно личат образи и мотиви, които по-късно Димов развива и в другите си романи. И тук присъства образът на фаталната жена, която със своята огромна притегателна сила задвижва действието. Проличават и дълбокият трагизъм и психологизъм, характерни за романите на Димитър Димов. „Поручик Бенц” обаче не е само една трагична любовна история – това е история за огромната трагедия на войната, която се разгръща с цялата си грозота пред погледа на главния герой.

„Говори” от Лори Халсе Андерсен

„Говори” на Лори Халсе Андерсен, познат като един от най-важните романи за млади читатели вече от почти двадесет години, смъква лицемерния параван от лицето на гимназиалния свят с горчива ирония и достоверност, която ни кара да изтръпнем.

Изолирана от всички, главната героиня Мелинда спира да говори изобщо, а единственият отдушник, който намира е в часовете по рисуване. Само така тя може да признае пред себе си какво в действително се е случило онази нощ. Как е била изнасилена от момче от по-горен клас. Борбата й за оздравяване тъкмо е започнала, когато тя се оказва лице в лице с него още веднъж. Но този път Мелинда е решила да намери своя глас.

„Снегопад(ане)/Snowfall(ing)” от Цвета Караиванова

Книга за пътуването през снегопадите на живота и бързото порастване. Импресии и къси разкази за насрещни ледени прашинки, които утаяват големите ни сълзи. Книга за безпощадното гмуркане в илюзии, за взирането в себе си и другите, докато в кратък път о небето към земята угасват ледени вселени и след дълго зимно снегопадане идва среща с вечността.

„Как да бъдеш човек” от Шейла Хети

Шейла Хети не пише просто роман – тя изгражда един документален разказ, в който са вплетени действителните истории на шриятелите на писателката – с техните истински имена и дори с точно предадената им онлайн кореспонденция. Някои от историите са смешни, други тъжни, а трети – шокиращи със своя натурализъм описания на сексуални фантазии и реални сексуални преживявания. Изпъстрен с препратки към всевъзможни източници – от света на модерното изкуство до Библията, романът е провокация към читателя и вместо да дава отговори, го кара да задава още и още въпроси за собствения си живот и избори.

„Треска за лалета” от Дебора Могак

Книгата ни пренася в далечния XVII век в Холандия, където манията по лалетата е в разгара си, възрастен търговец и младата му красива и отегчена съпруга решават да си направят семеен портрет, а художникът на този портрет е не просто талантлив творец, но и красив млад мъж. „Треска за лалета” е вече по книжарниците и не слиза от класациите за най-продавани книги у нас, а от 27 октомври и филмът тръгва по кината в България.

„Последната любов на баба Дуня” от Алина Бронски

Книгата е писана в духа на „Човек на име Уве” от Фредерик Бакман. Баба Дуня живее в селцето си Черново близо до авариралия Чернобил и хич няма намерение да се мести, напук на всички предупреждения. Скуката на живота в селцето е нарушена от бърза поредица от шеметни събития – убийство, зарязване на труп сватба, нахлуване на военните, арест, поемане на вина и несправедлива присъда, затвор, престой в болница, среща с обичната дъщеря и шокиращи семейни разкрития.

„Од и ледените великани” от Нийл Геймън

Сред смразяващия студ на зимата, която изглежда сякаш никога няма да свърши, Од не се чувства късметлия. Баща му е загинал по време на викингска експедиция и единственото, което му е оставил за спомен, е една брадва, с която Од отсича огромно дърво, което отсича крака му и го оставя сакат. Животът му никак не върви приказно, затова след редица злочестия за Од, една сутрин той облича най-топлите си дрехи, взима брадвата и поема през снега, за да потърси късмета си, а някъде там в сковалата зима го чака приключение, което ще промени целия му живот.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to