Кой е най-големият урок в света?

16.09.2015

12021997_10205014140652542_998530926_n

Новата учебна година започна, а само ден след началото й УНИЦЕФ и кампанията на ООН „Глобалните цели“ стартират глобалната инициатива „Най-големият урок в света“. В нея през септември ще се включат учители и ученици от цял свят, за да помогнат да направим нашата планета справедлива, здрава и устойчива.

Целта на инициативата е да запознае младото поколение от над 100 държави с новите Глобални цели за устойчиво развитие, които ще бъдат приети от Общото събрание на Организацията на обединените нации на 25 семтември 2015 г. Кампанията е подкрепена от редица влиятелни лидери и обществени фигури.

Новите цели се стремят към 3 изключителни постижения в следващите 15 години, в трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично, а именно: изкореняване на крайната бедност, справяне с неравенствата и несправедливостта и справяне с климатичните промени.

Идеята е след изтичането на Целите на хилядолетието за развитие (в края на 2015 г.) лидерите на всички държави в света и всички граждани да се обединят и ангажират с нови Глобални цели за устойчиво развитие, които да повлияят положително върху живота на всеки човек до 2030 г. УНИЦЕФ България вече работи в партньорство с Министерството на образованието и науката за осъществяването на „Най-големият урок в света“ и в българските училища.

„Най-големият урок в света“ дава уникална възможност да насърчим глобалното гражданство в училищата по целия свят, защото младите хора ще бъдат основният носител на промяната в следващите 15 години. Той подкрепя обучението в различни тематични области, сред които: научни, географски, граждански и технологични.

„Най-големият урок в света“ ще постигне повече от това да научи децата какво са Глобалните цели. Той ще ги ангажира в усилията за постигането им, като ги запознае с предизвикателствата, които определят тяхното бъдеще и ги насърчи да бъдат активни в  промяната в собствените им общности.

„Най-големият урок в света“ ще се проведе в класните стаи на всеки континент през седмицата след 28 септември.

Повече за кампанията, както и за адаптираните от УНИЦЕФ образователни материали – прочетете тук: http://bit.ly/1Q0zY7L
Вдъхновяващото видео, с послание на Серина Уилямс, адаптирано на български – вижте тук: https://youtu.be/faKY8vO8mFs

Източник: cross. bg

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Рекламната кампания за сезон шест на American Horror Story е била лъжа22.08.2016

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино