Департамент “Театър” на НБУ обявява прием на студенти с трайни увреждания

Първи стъпки за таланти в инвалидни колички

Департамент „Театър“ на Нов български университет обявява прием на студенти с трайни физически, слухово-говорни и зрителни увреждания в образователна степен „Бакалавър“. Идеята е програмата да се адаптира към техните потребности и да се превърне в трайна образователна платформа.

domut-na-bernarda-alba

Източник: НБУ

В рамките на четирите години студентите ще имат възможност да развиват и надграждат познанията си в областта на сценичното изкуство, като участват в създаването на интегрирани представления с цел промяна на стереотипите и статуквото. Университетът си поставя за цел най-вече трайно и дълбоко да подпомогне промяната в обществената нагласа и подходи спрямо хората с увреждания.

Макар за сега щатните бройки да са едва 4, обучението на одобрените предоставя възможност за професионална реализация чрез последващо образованието им създаване на любителски театрални трупи за деца и/или възрастни, в рамките на различните целеви групи.

Това не е първата инициатива на учебното заведение в помощ на хора с увреждания. През 2011 г. кампанията “Открий театъра” – вход, достъпен за хора с различни възможности”, на Университетския театър направи турне в повече от 10 града на страната. Негова цел бе да събере средства, които да бъдат инвестирани за изграждането на достъпна за хора в неравностойно положение архитектурна среда в театрите. Едно от водещите лица на инициативата бе актрисата и преподавател в НБУ – Цветана Манева.

Екипът на „Под моста“ подкрепя инициативи като тази на департамент „Театър“ и цялостната политика на НБУ по отношение на хората в неравностойно положение.

Автор: Нанси Борисова

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to