Кой загуби и кой спечели на фестивала в Кан?

25.05.2015

Cannes-2Наградата „Златна палма” на 68-я кинофестивал в Кан спечели филма „Дийпан” на режисьора Жак Одиар. Французите триумфираха и с награди за най-добър актьор и актриса на Венсан Лендон и Еманюел Берко.

За наградата „Златна палма” 63-годишният Жак Одиар сподели: „Да получиш награда от братятя Коен е нещо изключително.” Сюжетът на филма „Дийпан” е за живота на бежанци от Шри Ланка, избягали във Франция.

„Всички приеха филма ентусиазирано. Взехме решението бързо. Всички мислим, че филмът е много красив”, каза съпредседателят на журито Итън Коен.

Членовете на журито подчертаха, че „Дийпан” е избран заради общите си достойнства като филм, а не заради темата си.

2013-cannes-film-festival-poster

Второто по значимост отличие – Голямата награда, спечели драмата за Холокоста „Синът на Саул”. Филмът е дебют за младия унгарски кинорежисьор Ласло Немеш.

Английската актриса Сиена Милър и канадският актьор Ксавие Долан, както и двамата членове на журито, казаха, че са били особено развълнувани от „Синът на Саул”. Милър сподели, че филмът е изключително постижение за дебют на режисьор и го определи като „секващ дъха”.

Наградата за най-добра актриса беше присъдена на две изпълнителки, но не както се очакваше. Споделиха си я Руни Мара („Каръл”) и Еманюел Берко („Моят крал”). Берко се изяви и като режисьор на кинофестивала – той беше открит с нейния филм „С високо вдигната глава”.

Италианското кино, което беше представено с три филма в конкурсната програма – на Нани Морети, Матео Гароне и Паоло Сорентино, както и Кейт Бланшет, чието изпълнение в „Каръл” спечели отлични отзиви, останаха без награди.  

Автор: Таня Панайотова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
CineLibri
Под МостаCineLibri 2017 – триумф на киното, литературата и музиката23.09.2017

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE