LIFE

Яж, пътувай и обичай

15.07.2019

II част: Германия и Италия

Докато човек пътува, мислите му също се реят и минават граници. Чувства се пак като дете, чието въображение се вихри, а пред него се рисуват невиждани картини, които тялото не може да докосне.

Когато за пръв път видиш нещо, преди изобщо да го пипнеш ти мислено го свързваш с познаното. Така изведнъж чуждото ти става мило и си намира кътче в сърцето ти.

Германия

След като се разочаровахме от бонбоните „Моцарт“, поехме право към Мюнхен. Знам какво сте чували за Германия: че е студена и неприветлива страна. Това предубеждение се разби на парчета в мен, когато пристигнахме в модерния си, но крайно уютен хотел (силно го препоръчвам: Moxy Munich Messe), получихме по един слабо алкохолен коктейл за добре дошли и посрещнахме моя рожден ден в лобито. Имаше изненади. Имаше сълзи. Имаше песни и всичко друго, което присъства на рождените дни. И за да стане още по-добре, сред нас имаше немец. Един много специален немец, заради когото изобщо бяхме изминали целия този път –  половинката на една от най-добрите ми приятелки. “Цестит розден ден”- се беше научил да казва той.

Европейско пътешествие – яж, обичай и събирай гледки ( I част: Сърбия, Хърватия, Австрия) четете тук!

На следващия ден обаче, когато започнахме да разглеждаме града, се убедих наново в тъй популярното твърдение: Германия е студена и неприветлива страна. Все пак имам списък с цели 6 неща, които си заслужава да направите поне веднъж в живота в Мюнхен.

Да отидете в типично за Бавария заведение

Ако сте в Бавария, никога не забравяйте, че това не е Германия. По същия начин по-късно ще ви кажа, че Каталуния не е Испания. И нищо, че аз ги генерализирам, тъй като са в границите на една държава, в културен план всичко е съвсем различно. Типичното за Бавария заведение е огромно хале с висок таван, дървени маси, дървени столове, много бира и много шум. Разбира се, трябва да опитате würstchen. Мястото, където ни заведе нашият немец, Даниел, се нарича “Hofbräuhaus”. Този ресторант съществува още от XVI век, всеки ден там има жива музика, хората се облечени в типично за Бавария облекло, а храната и бирата са традиционни за областта.

Ако имате възможност, посетете фестивал

Най-известните фестивали са Oktoberfest и Frühlingsfest. Както подсказват имената, те се състоят през пролетта и есента. По време на фестивал голяма площ в някой парк се отделя за направата на “увеселително градче”. Има десетки различни атракции като в лунапарк, щандове с take-away храна (не пропускайте да си купите Lebenskuchen за спомен, това са курабийки под формата на сърце със захаросан надпис), както и огромна шатра, където главно се пие бира.

Основната шатра е декорирана красиво, повечето хора са с традиционни за Бавария носии, има силна жива музика, а едри немкини носят по 10 двулитрови бири без затруднение. Ние дори се научихме да пеем много популярна за фестивалите песен: Ein Prosit. След като се изпее песента, изпълнителите на сцената заедно с всички посетители казват: “Oans, zwoa, drei, Gsuffa!” („Едно, две, три, пий!“). Това е закон.

Посетете стадиона на Байерн Мюнхен

Allianz Arena е моето любимо място в Мюнхен. Красивият стадион е перлата на града. Обиколките с гид са на разумни цени (19€) и включват дори съблекалните на отбора.

Отидете до BMW Welt

Светът на BMW е с безплатен вход, а вътре можете да се насладите на богата колекция автомобили на немския производител на коли. В тях може и да се влиза, както и да се правят снимки. Архитектурата на сградата е уникална, оглеждайте се за т.нар. ,,стъклена фуния”.

Качете се на Olympiaturm

Кулата се намира в близост до BMW Welt. Панорамната площадка е на височина 190м. като се вижда целия Мюнхен и част от Алпите.

Посетете някой от многото базари

Италия

Още щом влязохме в Италия, останахме без думи от красотата ѝ. Ниски планини, покрити до голяма степен с гъста растителност, селца с висока денивелация, навсякъде лозя. Италия е приказка. Била там два пъти преди това пътуване и няма да ви лъжа – предходните две пътувания не ми харесаха. Но от третия се влюбих.

Очевидно е, но яжте паста

Моята препоръка е към пастата с песто. Има нещо магическо в италианското песто. Яжте и пица, пийте и италианско кафе, изобщо глезете се!

Минете през Верона

Верона е малък град, но в него се е побрал целият дух на Италия. Тесни улички, красиви фасади на стари сгради, амфитеатърът на Верона и къщата на Жулиета са основните неща, които ще приковат погледа ви там.

Моля ви, отидете във Венеция

Нищо, което мога да ви кажа тук, не е способно да опише Венеция. Мразех островния град при първото си посещение, но този път го обикнах с цялото си сърце. Дворецът на дожите, Базиликата ,,Сан Марко”, площадът пред нея и мостът ,,Риалто” над Канале Гранде са само част от забележителностите на Венеция. Има поверие, че ако застанете на моста, от който се наблюдава Моста на въздишките, обърнете се с гръб и хвърлите монета, най-съкровеното ви желание ще се сбъдне. Аз не вярвам в поверия, но накарах всички да го направим заради традицията. Във Венеция, по-точно на остров Мурано в близост до Венеция, се изработва също едноименното стъкло Мурано.

Посетете Флоренция

Флоренция е още един от любимите ми градове в Италия. Там се намира впечатляващата базилика ,,Санта Кроче”, златарският мост Ponte Vecchio, както и моето любимо бронзово глиганче Porcellino. Посетителите го галят по муцуната за късмет, затова тя е много по-изтъркана от останалата част от бронзовата статуя и е добила златист цвят. От устата на Porcellino тече вода и поверието гласи, че той може да ти сбъдне едно желание. Трябва да поставиш монета на езика му и ако тя падне между решетката на фонтана, то тогава желанието ти ще се сбъдне. Ако обаче тя застане върху решетката – няма. Флоренция се счита за люлка на Ренесанса и там са живяли и творили Микеланджело, Леонардо да Винчи, Ботичели, Донатело и много други.

Вижте кулата в Пиза и ,,Площадът на чудесата”

За тази част от пътеписа накарах моята приятелка и спътница Стела да сподели:

,,Пиза е едно малко градче. Не мога да кажа, че като град впечатлява силно посетителите си. Това, което остава в съзнанието на човек, е Площадът на чудесата. Това е място, където времето не е спряло. Напротив, тече си. Но запазеното историческо наследство ти оставя привкус на вечност. Сякаш въпреки че силата на времето е огромна, човекът е успял да я надвие. Но не защото основите са били много силни, а защото поколения хора са вложили усилия в тях и сякаш всяка фасада разказва съдбите им. Едно място не може да се класифицира като красиво само по външния му вид, а по това какво ти внушава. Пиза внушава силата на човекa, сами можете да си направите изводи колко е красиво.”

Яжте gelato

Разликата между джелатото и обикновения сладолед е, че сладоледът се прави предимно от сметана, а джелатото – от мляко. Други специфики на джелатото са, че се бърка бавно и е по-гъст, както и че се сервира една идея по-топъл.


В следващата част на ,,Яж, пътувай и обичай” ще ви заведа в Испания и силно се надявам да ме последвате там.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновНепал и Хималаите са за всички28.02.2020

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино