„Младият Кертес и Младите Унгарци“

13.06.2016

Унгарският културен институт в София представя изложба с рядко показвани кадри от ранното творчество на един от най-уважаваните и значими унгарски фотографи на XX век – Андре Кертес.

Фотографската експозиция е забележителна и поради факта, че представя както творби на световно утвърдения Кертес, така и творчеството на 12 съвременни унгарски майстори на фотографското изкуство. По този начин се осъществява един своеобразен синтез между знаменитото минало на унгарската фотография, като същевременно се отравя взор към настоящето проявление на снимачното изкуство, заслужаващо не по-малко внимание.

Идеята за пътуващата изложба се заражда като концепция в съзнанията на двама гръцки куратори, Йоана Васдеки и Джеф Вандерпул, като началото на европейската обиколка е поставено в атинската галерия ‘Long Room’ преди 3 години, през 2013 г. Творческата инициатива има за цел да представи класата на миналото редом до таланта на младата генерация фотографи в едно време-пространство.

Колекцията на Кертес включва една част от материалите, намиращи се във Фотомузея, и къща-паметник на Андре Кертес в Сигетбече, където като дете е прекарвал летата си.

Андре Кертес
Андре Кертес

Световноизвестният фотограф е роден в Унгария през 1894 година – под името Андор Кертес. През 1925 г., По време на престоя си в Париж се преименува на Андре. Завършва Търговската академия и семейството му очаква от него да работи като брокер на борсата, но мечтата на Андре от шестгодишен е да създава фотографии. Мечта, превърнала го в един от най-талантливите фотографи и „духовни“ учители в сферата. Пред обектива му застават както идилията на селския живот, така и военната обстановка през 1914 г., когато е мобилизиран в австро-унгарската армия.

Част от фотографиите му, включени в експозицията „Младият Кертес и Млади Унгарци“, могат да бъдат видени в Унгарския културен институт до 30 юли.

Автор: Емилия Илиева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПо стъпките на “Възвишение” Изложба с фотографии на Симон Варсано02.10.2017

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика