В Русия откриха най-луксозната библиотека

В Русия откриха най-луксозната библиотека „Книжная капелла”. Бижуто се намира в Санкт Петербург и е „обзаведено” с над 5000 тома, публикувани преди 1917 година, гоблени, кожени дивани, огромни свещници, а прецизната дърворезба и скулптури придават още по-лъскав вид на новата библиотека.

Изненадите дебнат отвсякъде и още на входа всеки посетител ще остане очарован от цената на билета за вход. Само за 7163 рубли гостите на най-скъпата библиотека ще разполагат с 4 часа време да разгледат или просто да се насладят на обстановката. Ако пък това се окаже вашата „любов от пръв поглед”, за 4 млн. рубли може да се сдобиете с доживотен абонамент. За това удоволствие обаче е нужно предварително записване по телефона на библиотеката или по имейла.

В новото съкровище на Санкт Петербург има и книги от Сибир и Далечния изток, исторически списания от XVII-XIX век, издания за изкуството на готвенето от миналите векове, томове за наука, руско изкуство, балет и атласи с ретро карти. Всички книги са на стойност между 30 и 50 хиляди рубли, облечени в лъскави корици, разпределени тематично в отделни стаи като „Книги за пътешествия” или „Книги за любов”. А мотото на „Книжная капелла” е съвсем по борхесовски маниер и гласи „Раят като библиотека”.

Мястото и книгите са собственост на руското издателство „Алфарет”, което издава луксозни книги в ограничен тираж. „Цената за билета наистина е висока, но не чак толкова в сравнение с билетите за опера и балет”, коментира Ирина Коотешова, мениджър на проекта. „Всъщност хората не са изненадани от сумата, а от факта, че трябва да платят, за да влязат”, допълва тя.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to