Пътят на хартията – как се издава книга (част I – издателството)

19.01.2015
Снимка - Deviantart
Снимка – Deviantart

В късния и студен следобед се отправям към офиса на нашите партньори от „Изток-Запад”. Петък е, София е в час-пик и всеки бърза след поредната тежка седмица. Още на вратата ме посрещат небезизвестните в тези среди Благой Иванов и Христо Блажев – лицата на „Изток-Запад”. Краят на работния ден е, всички се разотиват, а ние се настаняваме удобно сред купища книги.

Виж още: 5-те най-хубави книжарници у нас

Благой и Христо работят съответно като пиар и редактор в издателството, но едновременно с това избират нови книги, които да влязат в каталога на „Изток-Запад”. Момчетата ми разказват, че тяхната най-голяма сила и причина за популяризирането на издателството в последните години е интернет. Според тях много издателства пренебрегват онлайн културата и това е грешката им. Двамата се стремят да популяризират книгите си сред книжните блогъри, социалните мрежи, за да достигнат по-лесно до младите читатели. Не се страхуват, че дигиталната ера ще убие печатната медия, а дори напротив – възползват се от нея. Неизбежно разговорът ни тръгва към електронните книги.

Разговор с Христо и Благой
Разговор с Христо и Благой

Според Благой и Христо е въпрос на време печатната книга да остане в историята, а електронната да има „светло бъдеще”. Обикновеният българин обаче няма навика да чете и купува книги онлайн. „Същото важи и за аудио книгите, популярни по цял свят. Те са мъртвородени у нас, заради културата ни на четене, която е тясно свързана с това да помиришеш, пипнеш книгата”, обяснява Благой. „Въпреки това книжните книги едва ли ще умрат някога. Те ще стават по-скъпи, по-хубави и все повече хора ще имат малки и стегнати библиотеки. На хартия вече ще бъдат само яките, истинските книги, онези, които си струва да имаш. След години ще имат колекционерска, екзотична стойност”, допълва Христо и минаваме на същинската тема – как се издава печатна книга в България.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Анна-Мария ПоповаЧетири писателки, които промениха светогледа ни02.05.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино