Жените на пиедестал на фестивала в Кан 2015

http://www.ropeofsilicon.com/2015-cannes-film-festival-official-poster-pays-tribute-to-ingrid-bergman/2015-cannes-film-festival-poster-fb/

http://www.ropeofsilicon.com/2015-cannes-film-festival-official-poster-pays-tribute-to-ingrid-bergman/2015-cannes-film-festival-poster-fb/

Френската ривиера вече искри, защото стотици звезди от цял свят „паднаха“ на Лазурния бряг за най-престижния ежегоден кинофестивал в света – този в Кан. Червеният килим вече е разпънат в очакване на 12-дневен киномаратон, на който ще дебютират най-горещите ленти, идващи от всички краища на света, съобщава BBC.

Тази година много се заговори за „разисъм“, умно би било да не се привлича внимание и към половото неравенство и да се събудят всички феминистки с обвинения в „сексизъм“. Може би поучили се от Оскарите, който бяха жестоко нахокани за липсата на цветнокожи номинирани тази година, фестивалът в Кан за 68-мото си издание си хареса посвещение – „Жените в киното“.  За премиерната прожекция ще бъде използван филм от жена режисьор, нещо, което последно се е случило през 1987 г.

С това организаторите искат да привлекат внимание към приноса на жените в киното, който често бива пренебрегнат. Тази идея съвпада и с честването на друго емблематично женско присъствие на големия екран – 100 годишнината от раждането на голямата актриса Ингрид Бергман. В нейна чест лицето й краси официалния плакат на фестивала, дело на Дейвид Сиймур. А нейната дъщеря и режисьорка Изабела Роселини участва в тазгодишното жури.

Върху това ще акцентира и 7-минутния монолог на френския актьор и изпълнител Ламбер Уилсън – за втора поредна година водещ на събитието. В речта си той ще говори за престъпленията в Ирак и Сирия, като сравни свободата на жените в киното и техните потъпкани права в другите страни.
“Искам да противопоставя жената, отразена в кинотворбите с тази, държана в сянка, с тази с вързаната уста, изнасилената, продадената като секс робиня“ анонсира речта си актьорът пред АФП.

Стажанти на

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to