Димитър Солаков открива своя изложба за бащинството

12.10.2017

Институтът за съвременно изкуство – София Ви кани на откриване на изложбата на Димитър Солаков – „Сътворение и разрушение, или отговорност към бащинството“. Откриването ще се състои на 13 октомври (петък) от 18:00 часа в галерия ИСИ на бул. Васил Левски 134.

Димитър Солаков

Димитър Солаков, един от най-активните ни млади художници, създава проекта си „Сътворение и разрушение, или отговорността на бащинството“ през 2014-2016 по абсолютно понятни причини. Завръзката е – „Когато разбрах, че ще ставам баща, започнах да мисля, какво значи да създаваш и да разрушаваш“. За първи път инсталацията е показана през миналата година в рамките на 56-ия Октомврийски салон в Белград.

Ситуацията е лична, по презумпция „случваща се“, разбираема и едновременно – грандиозно мащабна, философски неизчерпаема, крайъгълна за човек, мъж и, да, за цялото човечество. Инсталацията на Димитър Солаков е хумористична и многозначителна визуализация на лутането на мозъка в паника от предстоящите отговорности, когато се сблъсква с нещо наистина толкова частно и не по-малко голямо.

Обектите, рисунките, фотографиите, видеоклиповете, текстовете, цитатите, размислите – мания за величие и страх, обещанията и отказите, асоциациите и определенията, ce подреждат в опит да се систематизира и осмисли прекрачването на границата от „аз“-а и спътника му – егото – към другия, към света.

Това състояние на ума, илюстрирано в изложбата, не е далеч и от езотеризма – лилавото дилдо се оприличава на Стълбовете на сътворението, заснети от Хъбъл някъде в Мъглявината Орел; парченцето кожа на автора, отсечено случайно, се запазва като вид свещени мощи; преминават кадри от съвсем интимни или недотам легални дейности; отглеждат се екологично чисти зеленчуци; представят се „портрети“ на отдавна измрели животни от серията „Първобитни“; заплашителни засъхнали насекоми са качени на въртележка; и още, и още…

Като че ли пред зрителя се плете заклинание за предпазване, чийто обект е мъничкото бебенце, кротко спящо на мъничък екран – очевиден, статичен, инвариантен елемент, около който се вихри Ян-Шванкмайеровото разнообразие на страхове и надежди. Страхове и надежди, систематизирани и подредени за късмет.

Димитър Солаков е роден през 1987 г. Завършва „Фотография“ в Нов български университет, София, през 2010 г. В работата си изследва различни видове връзки – между природата, урбанизацията и човека, застанал между двете, между миналото и интерпретациите му сега. Работите му могат да изглеждат както много лични, така и съвсем дистанцирани – като на страничен наблюдател.

Димитър Солаков е представял самостоятелни изложби на места като: Галерия Васка Емануилова (София, 2017), Vivacom Arthall (София, 2016), Sariev Project Space (Пловдив, 2014), 0gms Drawer/Salonul de proiecte (Букурещ, 2014), 0gms Drawer/Галерия Gregor Podnar (Любляна, 2013), 0GMS Gallery (Sofia, 2013), Incubate (Тилбург, Холандия, 2011), Галерия Васка Емануилова (София, 2010).

Участвал е в редица международни арт проекти, част от които са: 56-ия Октомврийски салон в Белград, “Variofocus – Artists”, at VIENNACONTEMPORARY (2015, Виена, Австрия), “All I can Do is Art” (2013, Прага), Sofia Contemporary Фестивал (2012, София), “Ritual Of The Habitual” (2012, Пловдив, България), GRID Photographie Biennal (2012, Амстердам, Холандия), PhotoEspaña (2011, Мадрид), 11-то Биенале в Куенка (2011, Еквадор), “The Power of Doubt”, Times Museum (2011, Гуанджоу, Китай).

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Граффопост“ продължава през май с участието на Точка Спот22.05.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър