Какво ни очаква на Международния фестивал на етнографския филм тази година

05.11.2017

От 14 до 18 ноември, в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова” ще се проведе 6-тото издание на Международния фестивал на етнографския филм.


Тази година фестивалът предлага 18 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр и поредица лекции, които ще ще въведат зрителите в интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, спиритуалност, древни ритуали, живот след смъртта.

Събитието ще шокира, провокира, но и ще разшири съзнанието на всеки посетител. Верен на своята традиция, фестивалът си поставя некомерсиална, популяризаторска и образователна цел. Осигурява свободен достъп до стойностни образци на културата, затова и всички мероприятия от програмата се провеждат без вход.

Пълната програма на Международен фестивал на етнографския филм, както и информация за дискусиите и журито, ще намерите тук.

Фестивалът на етнографския филм започна своето съществуване през есента на 2010 г., когато се проведе първото негово издание под заглавието Фестивал на етнографския и антропологичен филм (като тавтологията е съзнателно търсена). Акцент в програмата бяха филмите на френския режисьор Жан Руш, а специален гост на ФЕАФ 2010 бе визуалният антрополог проф. Асен Баликси.

Година по-късно, през месец декември в Конферентната зала на СУ се проведе и второто издание на форума за визуална антропология – ФЕАФ 2011 с акцент Балкани. За двете си години фестивалът се превърна в събирателно място на учени, изследователи, документаристи и студенти, работещи в полето на хуманитарните науки и визуалните изследвания.

От ноември 2012 г. фестивалът се провежда в нов формат и под името Международен фестивал на етнографския филм, като през май 2015 г. ще се състои в своето пето издание.

Фестивалът няма състезателен характер и се прави с популяризаторска, образователна цел и вход свободен.

Фестивалът се осъществява от Сдружение за културни инициативи. Организацията има за цел да работи за развитието и популяризацията на българската култура във всичките й аспекти, опазване на културно и природно наследство, както и да ангажира младите хора у нас с тези проблеми. Началото на сдружението е поставено през 2009 г. и до сега има зад гърба си няколко реализирани проекта, като един от тях е настоящият форум за визуална антропология.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Пейки с кирилски букви превземат тихи кътчета в Столицата07.05.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование