Пейки с кирилски букви превземат тихи кътчета в Столицата

07.05.2018

Пейки с вида на 12 от буквите на кирилската азбука ще обособят уютни кътчета за четене в София. 22  май е датата, на която ще се покажат“ „Скритите букви“, а  местоположението им ще бъде обозначено на онлайн карта.

кирилски букви
Пейки с вида на букви от кирилската азбука ще оформят скрити оазиси за четене в София от 22 май.

Проектът Скритите букви  е на фондация Прочети Софияи цели да разкрие пред софиянци вълшебството на тихите кътчета в централната част на града: из паркове, градини и вътрешни дворове, споделят организаторите.

Избраните букви са: Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю и Я. Подбрани са поради липсата на техен аналог в латинската и гръцката азбука.

За да не са самотни, всяка азбучна пейка ще бъде придружена от стихотворение на български поет, свързано със съответната буква. Авторите са:  Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова.

Друга идея на организаторите е и провеждането на литературни разходки, които ще разкриват на участниците по-слабо познати истории за града и за литературното богатство на Столицата.

На 17 май, в Генератор“, „Скритите букви ще потърсят аналог с подобни намеси в градска среда, а също и ще очертаят пътя и ефекта, който оказват подобни проекти.

Художникът Кирил Златков дава идеята и дизайна на пейките, а за завършения вид на проекта спомага културната програма на българското председателство на ЕС, с участието на Тодора Радева и архитекта от WhATA Анета Василева.

 

Автор: Траяна Лазарова

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Иван Михалев
Под МостаПредизвикателство за ентусиасти – „101 отбивки за напреднали“08.12.2017

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование