Честит рожден ден на майката на Франкенщайн

frankenstein_book_cover_reloaded_by_fraggerboi811-d5tdz92

На 30 август преди цели 219 години е родена писателката, чието перо е сътворило едно от най-страховитите литературни чудовища – Мери Шели.

„Франкенщайн или новият Промотей” е готик шедьовър, чието написване се дължи на един облог между Мери, нейният съпруг – Пърси Биш Шели, лорд Байрон и Джон Полидори –  кой измежду тях четиримата ще сътвори най-добра хорър история. Осемнайсетгодишната тогава Мери една нощ сънува кошмар за учен, който създава живот, но след това бива ужасен от творението си. В крайна сметка тя печели облога, а историята даже не помни какво точно са написали останалите трима участници.

Често срещана грешка е да се смята, че името на книгата носи името на чудовището. Това в действителност не е така. Франкенщайн, Виктор Франкенщайн всъщност, е докторът вдъхнал живот на създанието. Самото чудовище никъде не е наричано по име. То е описано натуралистично и мрачно:

Жълтата му кожа плътно обтягаше мускулите и артериите, косата му се вееше, черна и лъскава, зъбите му бяха бели като бисери, но всичко това контрастираше още по-зловещо с воднистите очи, които почти не се отличаваха по цвят от очните кухини, сухата кожа и черната цепка на устата.

Животът на Мери не е лесен, той е белязан от самоубийството на сестра и, преждевременната смърт на три от четирите и деца, както и тази на съпруга и. Въпреки всички злощастия и трагедии писателката не спира да работи. Тя продължава да пише, също така и да популяризира произведенията на Пърси. Но никое от следващите и творби не достига славата на Франкенщайн.

На 1 февруари 1851, Мери Шели умира на петдесет и три годишна възраст от мозъчен тумор.

 

Текст на новината: Елис Емин

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to