Дневниците на Толстой вече са достъпни в интернет

Лев Толстой, 1908 г. Снимка: commons.wikimedia.org

Лев Толстой в кабинета си, 1908 г.
Снимка: commons.wikimedia.org

По повод рождения ден на Лев Толстой  (9 ноември) бяха цифровизирани и публикувани изключително редки автобиографични записки на писателя, неговите бележници и дневници. Тези архиви станаха достъпни, благодарение на проекта „Целият Толстой в един клик” и бяха споделени в сайта www.tolstoy.ru . Инициативата започва още през 2013 г. и е по идея на руския държавен музей „Лев Толстой” и компанията ABBYY.

Първият запис писателят прави, когато е на 18 години, а последният – четири дни преди смъртта си на 20 ноември 1910 г. От записките му са запазени 31 тетрадки, в които той е пишел почти постоянно, само с малки прекъсвания. Общият им обем е 4700 листа – почти колкото ръкописния вариант на „Война и мир”. Част от дневниците Толстой е използвал при работата си върху всички свои романи.

Специалистите на ABBYY са цифровизирали близо 90 тома с произведения на руския писател, сред които и почти неизвестни съчинения. Голяма част от този архив е за свободно ползване в интернет. Огромното количество записки са обработени от доброволци, а ръководител на проекта е правнучката на Толстой Фьокла Толстоя, която благодари на всички, включили се в сканирането на текстовете.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to