Дневниците на Толстой вече са достъпни в интернет

11.11.2015
Лев Толстой, 1908 г. Снимка: commons.wikimedia.org
Лев Толстой в кабинета си, 1908 г.
Снимка: commons.wikimedia.org

По повод рождения ден на Лев Толстой  (9 ноември) бяха цифровизирани и публикувани изключително редки автобиографични записки на писателя, неговите бележници и дневници. Тези архиви станаха достъпни, благодарение на проекта „Целият Толстой в един клик” и бяха споделени в сайта www.tolstoy.ru . Инициативата започва още през 2013 г. и е по идея на руския държавен музей „Лев Толстой” и компанията ABBYY.

Първият запис писателят прави, когато е на 18 години, а последният – четири дни преди смъртта си на 20 ноември 1910 г. От записките му са запазени 31 тетрадки, в които той е пишел почти постоянно, само с малки прекъсвания. Общият им обем е 4700 листа – почти колкото ръкописния вариант на „Война и мир”. Част от дневниците Толстой е използвал при работата си върху всички свои романи.

Специалистите на ABBYY са цифровизирали близо 90 тома с произведения на руския писател, сред които и почти неизвестни съчинения. Голяма част от този архив е за свободно ползване в интернет. Огромното количество записки са обработени от доброволци, а ръководител на проекта е правнучката на Толстой Фьокла Толстоя, която благодари на всички, включили се в сканирането на текстовете.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаФилмът "Всички знаят" ще има извънредна прожекция на тазгодишната "Киномания"16.11.2018

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино