Ара Маликян става на 50 и се завръща за втори концерт в София

14.09.2018

Прочутият испански цигулар с арменски произход навършва днес 50. За първи път хваща цигулка тригодишен, на 12 изнася първия си концерт, за да се превърне по-късно в цигулар №1 на Испания и в един от най-виртуозните музиканти в наши дни.

На 1 ноември в зала 1 на НДК Ара Маликян се завръща за втори концерт в София, за да продължи да разказва „Невероятната история на една цигулка”. През февруари миналата година той напълни до последното място залата и след като омагьоса българската публика с музиката и зашеметяващата си енергия, обеща да се върне.

„Невероятната история на една цигулка” е името на световното му турне и на неговия 25-и пореден албум. Историята на една цигулка, тръгнала от Италия и достигнала до Ливан, не е просто сетлист от мелодии. Това е семейната история на Ара – на неговия дядо, бягал от арменския геноцид и намерил по чудо спасение в Бейрут благодарение на една цигулка.

Концертът, с който трета година обикаля света, е музикално пътешествие през времето, през различни култури, музикални епохи и всевъзможни стилове – от барока до джаз, рок и фламенко ритми. „Лудият цигулар”, както го наричат, почти левитира на сцената и пренася с лекота публиката от Бах и „Лятото“ на Вивалди през арабски и цигански мелодии до музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Led Zeppelin и чак до Дейвид Боуи.

Ара Маликян е роден през 1968 в Бейрут. Баща му е арменец и го учи да свири в духа на ливанските музикални традиции. На 15 години вече учи музика в Хановер със специална стипендия от германското правителство, след това продължава в Лондон при преподаватели като Франко Гули и Руджеро Ричи. Избира да живее в Испания и в продължение на 7 години е концерт-майстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

Като студент в Германия свири на еврейски сватби и измисля лютиера Алфредо Ревиоли за майстор на цигулката си, тъй като не притежава нито Страдивариус, нито Амати. Но малко по-късно става носител на всички призове от най-престижните конкурси като „Николо Паганини“ в Геноа, „Феликс Менделсон“ в Германия и „Пабло Сарасате“, а през 2015 е номиниран и за латино Грами. Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от филмите си – „Говори с нея” и „Лошо възпитание”, а Карлос Саура го снима в последния си филм – „Хота: Отвъд фламенкото“.

„Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува,” казва Саура за него.

Ара черпи от музиката на Близкия изток – арабска и еврейска, от арженското танго и испанското фламенко. Казва, че познава българския фолклор от Теодосий Спасов и Васко Василев, с когото са състуденти в Лондон, и че харесва българите, защото са луди като него.

Концертът на Ара Маликян се организира от BG Sound Stage. Билети се продават в системата на Eventim и на касите на НДК.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевЕклектика, виртуозност, душа – Ара Маликян в София05.10.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование