„Дневниците на вампира“ – отхвърленият победител сред тийн сериалите

08.09.2015

Със сигурност сте попадали на този сериал поне веднъж през последните шест години. Ако до този момент не сте се пречупили пред безспорния му авторитет сред тийн продукциите, най-вероятно не ви се нрави идеята за вампирите. Откъде знам ли? От опит. Защото, подобно на много хора, отхвърлях този сериал толкова дълго време, че когато реално се прежалих да му дам шанс и взе, че ми хареса, се почувствах глупаво упорита в отричането на неща, които не познавам.

1

В този сериал вампирите не блестят, не излизат само нощем от сенките, нямат черни наметала, веещи се нелепо в мрака, а малкото нескопосани странични ефекти от присъствието им, като наличието на мъгла например, са премахнати още в началото. След първите няколко епизода елементарните диалози са сведени до минимум, както и неловкото напрежение между актьорите. Играта става по-естествена, събитията значително по-логично обвързани, а самата история придобива много по-интересни обрати. След като преминете през този своеобразен „изпитателен срок“ на „Дневниците на вампира“, той ще окупира вниманието ви до ранни зори. Внезапно ще се усетите раздвоени между братята Стефан и Деймън, борещи се за любовта на Елена, към чиито житейски избори ще бъдете по-критични, отколкото към своите собствени. Да, „Дневниците на вампира“ определено влиза под кожата на зрителя, но не благодарение на сладникавия любовен триъгълник.

Зад тази изтъркана драма, позната ни откакто свят светува, стои изключително интересна история, в която са замесени цял арсенал фантастични герои, като древни вампири, вещици, върколаци и какви ли още не странни люде. Ролята на Елена пък съвсем не се изчерпва до това да избере с кого от вампирите да отиде на бала. Четири месеца преди да срещне Стефан, Елена губи родителите си в автомобилна катастрофа, от която единствено тя оцелява. Заклещена между скръбта, вината и грижите за по-малкия си брат, тя открива щастието в мистериозния Стефан Салватор, току що завърнал се в Мистик Фолс. Щастието им обаче е точно толкова краткотрайно, колкото търпението на Деймън Салватор, който освен като по-голям брат на Стефан, е познат още като най-големият дразнител в околността. Учудващо дори за самия него, не той е причината за проблемите между Елена и Стефан, а снимка от далечната 1864г., която преобръща живота на момичето завинаги. Няма да издавам твърде много, за да не направя гледането на сериала напълно излишно, само ще подскажа, че от този момент нататък сюжетът става все по-заплетен и интригуващ с всеки следващ епизод.

3

Докато прехвърляте историята на сериала и продължавате да се чудите дали да хвърлите едно око на първите няколко епизода, нека видим кой стои зад симпатичните, но често плашещо „озъбени“ лица на героите. В прашните кецове на Елена Гилбърт се разхожда не кой да е, а Николина Добрева, по-позната като Нина Добрев. Фактът, че е главната роля е поверена именно на наша сънародничка до голяма степен обяснява масовата истерия по „Дневниците на вампира“ в България. Участието й само по себе си може да не е кой знае какъв повод за гордост, но актьорската й игра със сигурност е причина да се усмихваме с нескрито задоволство. Именно тя е и причината България да присъства като ключов възел в сериала, а това ни даде възможността да чуем и българска реч на екрана. Ех, че било хубаво на всички други да им трябват субтитри, само на нас не.

2

Елена Гилбърт обаче не би била толкова интересен герой, ако не бяха вампирите, които да й дишат във врата. Така срещаме Пол Уесли в ролята на Стефан Салватор, който ще грабне симпатиите ви ако не от първия, то от втория поглед. Негов вечен опонент за сърцето на красивото момиче е Деймън (Иън Сомърхолдър), чиито дълбоки сини очи сме виждали и в „Изгубени“ (в ролята на Буун Карлайл). В кожата на най-добрата приятелка на Елена – Керълайн Форбс, се превъплъщава Кандис Акола, а Кат Греъм виждаме като вещицата Бони Бенет. Както в повечето сериали, така и в този, имаме типичното добро и неоценено момче Мат Донован (Зак Роурик) и неговият антипод с труден характер и още по-трудна за пазене тайна – Тайлър Локууд (Майкъл Тревино). Макар в началото да ви се сторят повърхностни, гарантираме, че постепенно ще обикнете всички тези герои и ще се разпознаете в някои от тях. В този сериал липсва онази категорична граница между добрите и злите, която ги дистанцира от зрителите и точно това го задържа до днес, когато сме в трепетно очакване на неговия седми сезон. До осми октомври имате достатъчно горещи дни да изгледате „Дневниците на вампира“ на един дъх, а ако ви остане малко време, можете да хвърлите поглед и на неговия „spin off” – „Древните“, чийто трети сезон очакваме на същата дата.

Автор: Виктория Маринова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста08.09.2015

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика