Европейски литературен конкурс „Димитър Димов“

13.06.2018

 

На официален коктейл по случай тазгодишното откриване на фестивала „Варна Лит“, наследникът на българския писател – Теодора Димова обяви учредяването на нова европейска награда на името на Димитър Димов.

 

Наградата се създава по случай на 110-годишнината от рождението на писателя. За първи път ще се връчи по време на фестивала „Варна Лит“ през 2019 година.  Конкурсът ще има само една категория –  роман с награда  от 10 000 лв.

В конкурса „Димитър Димов“ 2019 г. ще могат да се включат творби на съвременни български автори, а също и романи на съвременни автори от Европа. Изискването е произведенията да бъдат преведени и издадени на български език от български издателства. Също така трябва да са публикувани за първи път в периода 1 януари 2018 г. – 31 декември 2018 г. Предложенията ще се приемат от издателствата на книгите. Всяко издателство ще може да номинира до два свои романа.

„Целта на Европейска награда „Димитър Димов“ е да отличава романи с висока художествена стойност, които отразяват съвременната и историческата ни действителност чрез плътност и логика на характерите, психологическа убедителност на сюжета, композиция и хармоничност на цялостната художествена постройка“, поясни самата Димова и допълни, че „творчеството на Димитър Димов носи духа на големия европейски роман“, затова и наградата е европейска, а наградата се учредява във Варна, защото  част от действието на „Тютюн” се развива във Варна, един преломен момент. „В „Роман без име“ действието също се развива във Варна – това е обяснение в любов към баща ми, към Варна и към морето.”

 

Тази година е второто издание на литературния фестивал „Варна Лит“. Основна кауза на фестивала е неговата насоченост към младите хора. Един от акцентите е срещата на писатели с ученици. Тази година се проведоха над 50 такива срещи, като в част от тях участвата и самата Теодора Димова.

 

Автор: Траяна Лазарова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНДК организира дискусия в подкрепа на детската литература19.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование