Копривщица превзема София с … гайди

16.08.2016

На 3-ти и 4-ти септември в столицата ще се проведе Националният фестивал за гайдарско майсторство и Четвъртото гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“. Гостите на събитието ще се радват и на благотворителния музикално-кулинарен спектакъл.

12039686_723216967811514_5661693531920531277_n
Източник: Facebook

Нестинарски ритуали, автентични храни и майстори гайдари, това очаква всички привърженици на родното изкуство, които искат да станат част от фестивала.

За 4-ти пореден път на сцената ще се срещнат солови изпълнители, групи, смесени състави, певци, танцьори и майстори на джура и каба гайди. Нестинарското шествие с родови икони и Нестинарското хоро вече са се превърнали в задължителен елемент на забавата.

Надиграването на състави от Копривщица и София пък ще бъде звездата на събитието.

Същинско пиршество очаква и чревоугодниците. Специално за тях организаторите на конкурса са подготвили Национален конкурс „Народен готвач на България“. Участниците ще приготвят автентични български ястия в стари съдове на жив огън. Те ще бъдат продадени благотворително, а жури ще бъде не кой да е, а публиката.

Тя ще се включи и в Третия Балкански рекорд за най-голямата лютеница, пригатвена в една тава. За целта е приготвена Юнашката тава. За рецептата пък ще помогне Пътуващият фермерски базар „Исторична и здравословна храна“, чрез който фермери и малки производители ще ни представят реколтата си.

Всички предварително записани участници ще опитат безплатно Юнашкия кебап, приготвен в Юнашкия тиган на България. Предвидени са изкушения и за най-малките. Тази година е организирана работилницата „Нарисувай ми питка“. Чрез нея малки и големи ще рисуват с хлебна боя върху жив тракийски хляб.

Чарът на това събитие несъмнено е изобилната програма, носеща духа на българщината. За това са се погрижили щедрите организатори – Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“, Сдружение „ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ“ с подкрепата на „ПАЗАРИ – ЮГ“ ЕАД, както и председателят на УС на Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“ – Ангел Ангелов.

Автор: Нанси Борисова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаАктьори от "Игра на тронове" идват за Aniventure Comic Con 201819.03.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE