На среща с БГ късометражно кино

30.04.2017
Заедно в час
facebook

На 3 май (сряда) от 20:00 часа отново ще сме в Дома на киното, където ще бъдат излъчени филмите „Любов“ и „Тя, която маха от влака“.

„Тя, която маха от влака“ разказва три любовни истории, като първата е на Арман и Кристин, които се заплитат в опасната игра на чувства. Втората е на възрастен мъж, който се е отказал от голямата си любов и се е отдал на спокойствието и забравата на селския живот, а третата е за кантонер, влюбен в момиче, което е виждал само веднъж. Филмът разказва историята за любовта като избор. Не защото можем да избираме в кого да се влюбим, а защото можем да избираме какво да правим с любовта си и как да живеем – със или без нея.

Режисьор и сценарист на филма е Камелия Петрова, а вдъхновение тя черпи от разказа на Георги Господинов „Кристин, която маха от влака“. Филмът излезе на голям екран през януари миналата година, като в него вземат участие Стефан Вълдобрев, Евгения Ангелова, Владислав Виолинов, Радена Вълканова и Александър Хаджиангелов.

Втората прожекция – „Любов“ – имахме за първи път възможност да гледаме през 2015 г., а оттогава той спечели редица награди, сред които за най-добра режисура на филмовия фестивал „Сапаро“, както и наградата за най-добър късометражен филм на фестивала ‘So Independent’ в София. Режисьор е Боя Харизанова, а сценарист Симеон Венциславов.

Сюжетът разказва за 30-годишния Борис, който пристига в едно родопско село, за да върне вещите на починалия си приятел Радко на единствените му роднини – баба и дядо. Но бабата, Тодорка, до този момент не знае за смъртта на внука си и, притеснена за здравето на Атанас (дядото), решава да скрие тази тревожна новина.

В ролите на бабата и дядото са Катерина Робова и Никола Пашов, а Борис се играе от Виктор Иванов. За лентата Никола Пашов споделя: „Филмът е половин час, но хората много емоционално го изживяват. С големи награди е вече. Екипът ходи от Пекин до Париж и навсякъде, където отидат, получават награди“.

Ако чувствате, че ви липсва нужната доза любов, и мислите, че не само през февруари настроението е романтично – заповядайте в Дома на киното.

Автор: Петя Видолова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Наталия ИвановаНадежда и „Урок” за българското кино13.05.2015

Още от Под Моста

Под МостаИталианското трио Il Volo се завръща в България през септемвриМузика