На среща с БГ късометражно кино

30.04.2017
facebook

На 3 май (сряда) от 20:00 часа отново ще сме в Дома на киното, където ще бъдат излъчени филмите „Любов“ и „Тя, която маха от влака“.

„Тя, която маха от влака“ разказва три любовни истории, като първата е на Арман и Кристин, които се заплитат в опасната игра на чувства. Втората е на възрастен мъж, който се е отказал от голямата си любов и се е отдал на спокойствието и забравата на селския живот, а третата е за кантонер, влюбен в момиче, което е виждал само веднъж. Филмът разказва историята за любовта като избор. Не защото можем да избираме в кого да се влюбим, а защото можем да избираме какво да правим с любовта си и как да живеем – със или без нея.

Режисьор и сценарист на филма е Камелия Петрова, а вдъхновение тя черпи от разказа на Георги Господинов „Кристин, която маха от влака“. Филмът излезе на голям екран през януари миналата година, като в него вземат участие Стефан Вълдобрев, Евгения Ангелова, Владислав Виолинов, Радена Вълканова и Александър Хаджиангелов.

Втората прожекция – „Любов“ – имахме за първи път възможност да гледаме през 2015 г., а оттогава той спечели редица награди, сред които за най-добра режисура на филмовия фестивал „Сапаро“, както и наградата за най-добър късометражен филм на фестивала ‘So Independent’ в София. Режисьор е Боя Харизанова, а сценарист Симеон Венциславов.

Сюжетът разказва за 30-годишния Борис, който пристига в едно родопско село, за да върне вещите на починалия си приятел Радко на единствените му роднини – баба и дядо. Но бабата, Тодорка, до този момент не знае за смъртта на внука си и, притеснена за здравето на Атанас (дядото), решава да скрие тази тревожна новина.

В ролите на бабата и дядото са Катерина Робова и Никола Пашов, а Борис се играе от Виктор Иванов. За лентата Никола Пашов споделя: „Филмът е половин час, но хората много емоционално го изживяват. С големи награди е вече. Екипът ходи от Пекин до Париж и навсякъде, където отидат, получават награди“.

Ако чувствате, че ви липсва нужната доза любов, и мислите, че не само през февруари настроението е романтично – заповядайте в Дома на киното.

Автор: Петя Видолова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКратките разкази на Георги Господинов се пренасят на големия екран14.02.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър