Страстните читатели живеят с две години повече

Учените твърдят, че любителите на книгите живеят по-дълго. Eдна глава на ден може да задържи мрачната жътварка далеч от нас поне малко по-дълго.

Скорошно проучване, направено от изследователи в университета в Йейл и публикувано в онлайн списанието Social Science & Medicine доказва, че за читателите на книги има 20% по-малък риск от смърт.

Данните са получени от надлъжно изследване за здравето и пенсионирането, спонсорирано от Националния институт по застаряване на населението в САЩ.

13692723_1121273214606534_5504317927703458042_n

Източник: Facebook

Проучването разглежда 3653 пациенти, всеки от които на възраст над 50 години. Учените ги разделят на 3 групи – такива, които не четат книги, други, които четат до 3,5 часа на седмица и трети – които четат над 3,5 часа на седмица. Наблюдават ги в продължение на 12 години.

Констатациите са забележителни: Страстните читатели живеят почти с 2 години повече от тези, които не са отваряли книга.

Отчитането на разлики като нивото на образование, доходи и здравен статус в проучването установи, че тези, които четат над 3,5 часа седмично е 23% по-малко вероятно да умрат в 12-годишния период на изследването. Тези пък, които четат до 3,5 часа в седмицата или иначе казано – средно по половин час на ден, също повишават своя шанс за живот със 17%.

С други думи книгите точно както диета или физически упражнения се явяват като „значително предимство за оцеляване“, заключват авторите.

Защо и как това остава неясно. Проучването само асоциира книгите и дълголетието, но не изследва причинно-следствените връзки. И все пак констатациите не са толкова изненадващи. Друго скорошно изследване показа, че четенето на романи стимулира нашата съпричастност.

Купуването на книги се е увеличило през последните няколко години. Най-малко 652 милиона печатни и електронни книги са продадени в САЩ през 2015 г.

Лошите новини за американците са, че те едва влизат в Топ 25 на страните, в които се четат най-много книги. Съвсем логично Индия, Тайланд и Китай водят класацията докато САЩ се нарежда на далечното 23-то място след Египет, Австралия, Турция и Германия.

За съжаление, учените са установили също, че четенето на вестници не повишава нашето дълголетие.

Автор: Нанси Борисова

 

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to