Двете лица на Непал (фотоистория)

22.01.2015
001065344
Традиционен транспорт за Непал.

Предполагам сте правили от онези личностни тестове, в които трябва да се опишете само с една дума? Невъзможно е, нали? За мен е просто невъзможно – как бих могла да опиша всички черти, мисли, особености, въображаемото и реалното, всичко, което прави човека човек?
А как бих могла да го направя за едно място, за една държава, за Непал например?

004190464
Отговорът на нито един въпрос не е прост и еднозначен. Ако ви кажа, че Хималаите са надвиснали над Непал като богове, по-високо, отколкото би трябвало да е възможно, няма да излъжа, но това няма и да е цялата истина. Мога да ви кажа и че докато се разхождате из улиците на Катманду е доста вероятно маймуна да се опита да открадне някоя от вещите ви. Също така поклонници от цялата стана и от Тибет се събират, за да обиколят ступата Боднат точно 108 пъти, защото броеницата има 108 зърна, Шива има 108 имена, а числото 108 за тях има безброй много значения.

Вярващи обикалят ступата Боднат 108 пъти.
Вярващи обикалят ступата Боднат 108 пъти.

 

Непалец носи вода за дома си.
Непалец носи вода за дома си.

Но само това ли е Непал?
За мен Непал беше една непрестанна изненада – от моторите, на които се возиха цели семейства, скрили лицата си с медицински маски, през храма на детето богиня – Кумари, до щандчето, където мъж и жена продаваха готвена преди няколко дни риба, напъхана в кошници, оставени цял ден под жаркото слънце и прахоляка от улиците.

shefche

002099520

Да, Непал е една невероятна, удивителна държава, с красива природа и впечатляваща култура, но градовете й са пълни с гладни деца, които гледат бонбон така, както едно западно дете гледа най-новата конзола.
Планините се извисяват и спират дъха с мощта и величието си, но реката, която минава до Катманду  едва се движи от всичкия боклук, захвърлен в нея.

Мястото, където хората, които нямат вода по домовете идват, за да изперат дрехите си.
Мястото, където хората, които нямат вода по домовете идват, за да изперат дрехите си.

002612736
Всичко в Непал е на улицата – банята и мястото, където хората перат дрехите си са плитки открити басейни 2-3 метра под земята, където всички влизат заедно, месарницата е съвсем обикновена къща, а масата за разфасовка е верандата на тази къща, пред която са се наредили кучета и чакат за остатъци. Дори боговете в Непал са на улицата – каменните им образи са навсякъде из градовете.

Мъжът разфасова месо и хвърля остатъците на кучетата.
Мъжът разфасова месо и хвърля остатъците на кучетата.

 

Продавачки на свещи.
Продавачки на свещи.

 

Авторката на текста общува с маймуни.
Авторката на текста общува с маймуни.

001839808

Ето ме и мен – разхождам се и не знам какво да мисля, опитвам се едновременно да попия всичко от това уникално място, но ми е трудно да си поемам въздух, заради миризмата. И точно в този момент забелязвам, че на едно площадче, само на метри от мен, няколко момчета играят с хвърчилата си.

Деца се подготвят да пуснат хвърчилата си.
Деца се подготвят да пуснат хвърчилата си.

Всеки отбор се състои от две деца – едното управлява хвърчилото, опитвайки се да свали хвърчилата на другите деца, а второто чака, докато някой от цветните листове падне на земята. Щом това стане то се втурва някъдето погледът и интуицията са му подсказали, катери се по покрите на къщите, по ступите, прескача огради, нахлува в дворове и накрая намира трофея си.

Винаги, когато си помисля за Непал се връщам именно към това място, към този момент – вятърът духа, забравила съм за потта, за миризмата, за умората, децата са съсредоточени, ръцете им се движат бързо и сръчно, сърцата им туптят учестено. Връвта на едно от хвърчилата се къса, то се завърта 108 пъти и удря земята.

007127104

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Мик Джагър и Рони Ууд записаха благотворителна песен за Непал09.05.2015

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър