LIFE

Непал и Хималаите са за всички

28.02.2020

Купихме си билети за Непал 3 дена преди полета, пропускайки Коледа и Нова година в България. И както винаги, пак чувах от близките ми: „Ама ти си луд“, „Къде пак хукна“, „Нямаш време да се подготвиш“ и т.н. Ето как стоят нещата – 3 дена са напълно достатъчни, за да се подготвиш за Непал и Хималаите (ако не минаваш 5000 метра височина и имаш базови планинарски обноски).

Хималаите | Снимка: Личен архив

В сравнение с последното ми пътуване до Иран, Непал беше „лесна топка“ – отдавна не бях виждал страна, която в сайта на Външното министерство е в най-зелената зона (ultra safe). Нямаше някакви визови сложнотии, валутни казуси. Да, страната още се възстановява от ужасяващото земетресение през 2015-та и Хималаите си звучат респектиращо по презумция, но няма нещо, от което да се притеснявате, и се надявам в следващите редове да ви накарам да счупите буркана със спестявания и да прекарате два дена в Skyscanner, дебнейки като Василий Зайцев пред портите на Сталинград.

Ако не ви се влиза в Уикипедия

Да започнем с това, че осем от десетте най-високи върхове в света се намират на територията на Непал. Най-високият – Еверест, е също там (на границата с Китай). Това е и основното, с което Непал е популярен като дестинация – планинския туризъм и манията към покоряване на върхове.

Карта: Непал

Според най-популярната теория, Непал значи „свещена (не) пещера (пал)“. В страната живеят около 30 млн. души, столица и най-голям град е Катманду, а най-популярната религия е хиндуизмът. Местните си говорят на непалски, т.е. нищо няма да разберете. Местната валута е непалски рупии.

Непал е една от най-бедните и слабо развити държави в света, като близо 1/2 от населението живее под прага на бедността. Земетресение с магнитуд 7,9 по Рихтер разтърсва Непал на 25 април 2015 година. Официално броят на жертвите е 6600 души. Това връща и без това тегавото развитие на Непал 50 години назад.

Нещата, които трябва да знаем преди да потеглим

  1. Как да стигнем до Непал – моят полет беше с Qatar Airways, защото предложението им беше най-добро като цена-качество – относително адекватна сума, полет от София и къси трансфери в Доха. Не бяха лоши и офертите от Истанбул с Turkish Airlines. Препоръчвам да се проверява и FlyDubai. Имайки предвид, че взехме билети 3 дена преди полета и то в традиционно скъп период като Коледа, то за двете посоки платихме по 650 евро. Ако планирате като нормални хора и сте гъвкави откъм дати, сигурен съм, че може да намерите оферти между 380-400 евро за двете посоки.
  2. Виза – изкарахме си виза на летището в Катманду. Единственото, което ви трябва, е валиден паспорт и повечко снимки (наистина, носете си поне 8 снимки в Непал). На летището има три стъпки, в които се регистрирате за виза, плащате и получавате виза. Ако има повечко трафик на летището, може да заминат 30-60 минути за цялата процедура. Доколкото знам, в България нямаме посолство на Непал, така че това е най-добрата опция.
  3. Пари – обменяхме пари на място. Носете си долари или евро и на повечето места имате добър курс, без комисионна. На няколко пъти плащах с Revolut картата си, без допълнителни такси, но имайте предвид, че на доста места няма пос терминали. Местната валута е непалски рупии. 1 евро = ~125 рупии.
  4. Стандарт – Непал е бедна страна и почти всичко е изключително евтино. Ние не сме плащали повече от 3 долара за нощувка (хвала, Hostelworld!) и няколко долара за храна.
  5. Кога да отидете – идеалните месеци са април, май, октомври и ноември. Аз отидох декември, което е ранна зима, малко по-студено е, но не е претъпкано с туристи и небето е супер ясно.
  6. Облеклото – ако сте отишли за планинарстване, то би следвало да сте наясно, че колкото по-нагоре се качвате, толкова по-студени вечери ви очакват. Ние спахме на -10 (поне), но със спален чувал и адекватно термо всичко е окей. Ако нямате екипировка – не се изхвърляйте, Декатлон също може да свърши работа (не включвам обувките в това число). Отделно в Непал всеки втори магазин е за екипировка, надали сте виждали толкова The North Face якета на едно място и то за по 20 долара.
  7. Интернет – хубаво е човек да има малко интернет, особено когато отива на планина (за всеки случай, нали). За около 10 долара може да си вземете сим карта Ncell + 4 GB интернет. На мен ми стигна за 10 пълни дена, като имах покритие и на 3500 метра. Почти във всеки магазин продават такива карти, просто не плащайте повече от 10 долара.

Продължава на следващата страница

1|2|3|4Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНепознатата Словакия – цветна и непредвидима04.03.2019

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино