Непознатата Сирия в Литературен клуб ,,Перото“

На 12. юли 2017 година в  Литературен клуб ,,Перото“ ще се състои премиерата на книгата ,,Убийството на една революция“ от председателя на Форума за арабска култура в България Руслан Трад. Книгата представлява задълбочен и логичен анализ на събитията, довели до войната, и излага лична позиция, обединяваща множество гледни точки.

В нея Руслан Трад разказва за трагичната съдба на свои близки и приятели. Също така анализира причините за избухването на войната, проследява корените на радикални групировки като „Ислямска държава и описва как истината за Сирия системно е подменяна с помощта на ефективна пропагандна машина, бълваща опорни точки и фалшиви новини.

Руслан Трад пише за малко известни в България факти от Сирийската война – за връзките на режима на Асад с терористични и ислямистки организации, с крайнодесни европейски партии и с паравоенни структури, за ролята на мафията в търговията с оръжие, петрол и антики в региона, за неразбирателствата между Русия, Иран и сирийското правителство, както и за експанзивната политика на Техеран, с която системно бива променян етническият и религиозен облик на големи части от Сирия.  Авторът описва в детайли плана за създаване на „Ислямска държава, разработен от полковник от тайните служби на Саддам Хюсеин и приложен с почти перфектна точност. Руслан Трад разказва и как демократичната опозиция в страната е била унищожена отвътре, подменена, разбита и погълната от радикални ислямистки групировки, за да бъдат предложени на света само две алтернативи за Сирия – диктатура и стабилност или ислямизъм и хаос.

,,Правителството започна революцията в Сирия. В началото протестите дори не бяха срещу Асад, докато не се намеси армията. От тогава насам чуваме само оправдания за насилието и замазване на очите. Това е само една от причините да напиша книгата си, макар да има още много какво да се казва тепърва“, казва авторът в интервю за egoist.bg.

През призмата на личните истории „Убийството на една революциясе превръща не просто в хроника на войната в Сирия, а в историята на страна, която се променя завинаги; в историята на братоубийствен конфликт, застрашаващ да се превърне в минисветовна война, и в историята на най-важната битка – тази за умовете и душите на хората.

В деня на премиерата книгата ще бъде представена от журналиста Георги Милков.

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to