“Нощ на литературата” – шесто поредно издание

На 10 май 2017 в София ще се проведе за шести път “Нощ на литературата”. Между 18:00 и 22:00 часа в района на улица Г.С.Раковски българските читатели ще могат да се насладят на редица чуждестранни литературни произведения. Организирани са над 20 читателски места с различни програми.


"Нощ на литературата"

Снимка: Официална фейсбук страница на събитието

Тази година в “Нощ на литературата” ще бъдат четени поетични и белетристични произведения от немски, английски, исландски, литовски, унгарски, португалски, испански, италиански, ирландски, македонски, норвежки, полски, руски, белгийски, румънски, финландски, швейцарски и чешки автори.

Събитието е международно, създадено от български и чуждестранни организации, чиято обща цел е да популяризират качествена съвременна литература и да събудят в обществото интерес към нея.

На предстоящото издание ще се четат автори като Францобел, Олга Грязнова, Анди Крофт, Ализ Мошони и други. Съвременни имена, тепърва навлизащи в литературната среда, все още неизвестни на масовата публика, които обаче заслужават да бъдат чути, защото имат какво да кажат на света.

Сред четящите в София ще бъдат Ованес Торосян, Ива Дойчинова, Анна Ангелова и други имена, познати ни от неспиращите културни събития в столицата.

За един читател е невъзможно да посети повече от 7 читателски места, защото насякъде се четат едновременно различни произведения на интервали от половин час. Организаторите са предвидили награди за най-активните сред публиката, събрали повече от 5 печата от “читателските гнезда”.

Сред местата, в които са организирани четения, са “Столичен куклен театър”, театър “Сълза и смях”, НАТФИЗ, “Столична библиотека”, “Галерия 2.0” и други. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. С любезното съдействие на сайта “Аз чета” и БНР.

Освен в София, “Нощ на литературата” ще се проведе и в други български градове – Добрич, Русе, Пловдив, Стара Загора, Перник, Габрово, Пазарджик, Шумен и Бургас.

Литературни четения на същите произведения ще има и на много места в чужбина, част от които Братислава, Лисабон и Ню Йорк.

Екипът на “Под моста” очаква с нетърпение “Нощта на литературата”!

Текст: Ивана Хиткова

Официален сайт: www.noshtnaliteraturata.bg

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to