Нова инсталация на Кристо ще плава в лондонския Хайд Парк

Снимка: Wolfgang Volz

Концептуалният художник Кристо ще създаде скулптура “Mastaba” за лондонския Хайд Парк, която ще плува в езерото Серпентина през лятото, след като Уестминстърският съвет одобри схемата, давайки разрешение за строеж на 23 януари. Творбата е свързана с изложба от произведения, изложени в близката галерия „Серпентина“ (20 юни – 9 септември), включваща скулптури, рисунки и фотографии от последните 50 години от живота на Кристо и Жан-Клод.

„Паралелно с тази вълнуваща изложба, Кристо се надява да създаде първата си мащабна временна скулптура в Обединеното кралство в средата на езерото Серпентина. След много години планиране, това ще бъде финансирано изцяло от художника “, казва говорителка на галерията. Според “Evening Standard”, “Mastaba” ще съдържа 7 506 варела, поставени на платформа от пластмасови кубoве.

„Плаващите кейове“ на Кристо на езерото Изео в Италия – първата инсталация на артиста на открито от 2005 насам, е най-посещаваното произведение на изкуството в света през 2016. Кейовете свързваха два малки острова със сушата, бяха дълги 3 километра и изградени от над 200 000 рециклируеми полиетиленови кубове. Покрити с жълто-оранжев найлон, специално произведен от германска фирма за проекта, който си мени цвета според часа от деня и атмосферните условия. Да се държат кейовете здраво прикрепени по повърхността на водата е един голям подвиг, чиято реализация е занимавала в продължение на две години инженери, строителни фирми, френски водолази и екип от български спортисти. Общо 1,2 милиона души преживяха специфичната за обекта инсталация в продължение на 16 дни.

Миналата година Кристо потвърди, че дългоочакваният му проект “Mastaba”, базиран в Абу Даби, все още не е готов. Художникът планира 40-футовата структура, състояща се от 410 000 многоцветни алуминиеви кубове, в продължение на 40 години. Постоянната творба ще бъде поставена в трапецовидна форма, свързана със своеобразна древна египетска гробница.

В началото на миналата година обаче той прекрати проекта си “Над реката”, който трябваше да покрие 42 мили от река Арканзас в сребърна тъкан за 14 дни. След 20 години планиране, Кристо заяви, че няма интерес да завърши проекта по време на президентството на Доналд Тръмп.


Източник: theartnewspaper.com

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to