Изложбата „Мост към Кристо“ гостува в морската столица

01.02.2017

След забележителния успех на фотографската изложба „Мост към Кристо“, с която най-популярното столично пространство за съвременно изкуство – VIVACOM Art Hall, изпрати 2016-та и посрещна новата година, любителските кадри на наши сънародници, запечатали спомена за „Плаващите кейове“ на Кристо, ще гостуват на Художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Експозицията гостува в морската ни столица от 25 януари и ще може да бъде разгледана до 14 февруари.

Фотоизложбата „Мост към Кристо“, реализирана по идея на БНТ1 и VIVACOM Art Hall, с подкрепата на VIVACOM, представлява селекция, направена сред повече от 600 снимки, които участваха в специално организиран фотоконкурс.

Оригиналният визуален разказ, куриран от Мария Василева, събира спомените и емоцията на оранжевото лято край езерото Изео и дава възможност на повече хора да се докоснат до „Плаващите кейове“ на Кристо Явашев и Жан-Клод – едно събитие, което беляза както световния културен календар на 2016 година, така и личните спомени на стотици българи.

Гостуването на експозицията във Варна ще бъде придружено от тематична авторска инсталация на студенти от Националната художествена академия под ръководството  на професор Греди Асса, както и от 30 ръчно подписани от Кристо и Жан-Клод постера, предоставени от Галерията за графично изкуство във Варна. Те са дарени през 1997 г., когато във Варна за първи път е представена изложба на Кристов рамките на IX-то международно биенале на графиката.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаНова инсталация на Кристо ще плава в лондонския Хайд Парк26.01.2018

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика