Ново издание на „Любовникът”на Маргьорит Дюрас

202262_b

Тази есен можете да се насладите на ново издание на неугасващата френска класика – „Любовникът” на Дюрас. Маргьорит я написва, когато е на 70 и с нея печели наградата „Гонкур”. Романът е автобиографичен, авторката възкресява юношеските си години в Сайгон, Индокитай през трийсетте години на 20. век. Там петнайсетгодишно момиче и доста по-възрастен от нея китаец имат връзка, която се превръща в една от най-трепетните любовни истории във френската литература.

Colibri ни предлага едно чудесно издание. Преводът е дело на Силвия Вагенщайн, художник на корицата е Стефан Касъров. „Любовникът” е само едно от многото заглавия, на които си заслужава да обърнете внимание по време на есенната Алея на книгата в София.

“Години след войната, след женитбите, децата, разводите, книгите той дойде в Париж с жена си. Обади й се по телефона. Аз съм. Позна го веднага по гласа. Той каза: Исках само да чуя гласа ви. Тя каза: Аз съм, добър ден. Беше притеснен, страхуваше се както по-рано. Гласът му затрепери изведнъж. И заедно с треперенето изведнъж тя си припомни за Китай. Той знаел, че е започнала да пише книги, узнал го от майката, срещнал я в Сайгон. А после не знаеше какво повече да й каже. И после й го каза. Каза й, че всичко е както преди, че я обича още, че не би могъл никога да престане да я обича, че ще я обича до самата си смърт.”

Текст на новината: Елис Емин

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to