Ново издание на „Любовникът”на Маргьорит Дюрас

06.09.2016

202262_b

Тази есен можете да се насладите на ново издание на неугасващата френска класика – „Любовникът” на Дюрас. Маргьорит я написва, когато е на 70 и с нея печели наградата „Гонкур”. Романът е автобиографичен, авторката възкресява юношеските си години в Сайгон, Индокитай през трийсетте години на 20. век. Там петнайсетгодишно момиче и доста по-възрастен от нея китаец имат връзка, която се превръща в една от най-трепетните любовни истории във френската литература.

Colibri ни предлага едно чудесно издание. Преводът е дело на Силвия Вагенщайн, художник на корицата е Стефан Касъров. „Любовникът” е само едно от многото заглавия, на които си заслужава да обърнете внимание по време на есенната Алея на книгата в София.

„Години след войната, след женитбите, децата, разводите, книгите той дойде в Париж с жена си. Обади й се по телефона. Аз съм. Позна го веднага по гласа. Той каза: Исках само да чуя гласа ви. Тя каза: Аз съм, добър ден. Беше притеснен, страхуваше се както по-рано. Гласът му затрепери изведнъж. И заедно с треперенето изведнъж тя си припомни за Китай. Той знаел, че е започнала да пише книги, узнал го от майката, срещнал я в Сайгон. А после не знаеше какво повече да й каже. И после й го каза. Каза й, че всичко е както преди, че я обича още, че не би могъл никога да престане да я обича, че ще я обича до самата си смърт.“

Текст на новината: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Смисълът
Под МостаНационалната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова25.01.2018

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование