Октомври – месец на фантастиката

17.10.2016

logosybitie

Есента е вече тук с всичките си присъщи силни ветрове и дъждовни бури. И макар от време навреме слънцето да се показва, връщайки ни носталгично в предишния горещ сезон, метаморфозата на времето и природата е факт.

В тон с климатичните изменения ставаме свидетели на ожесточена активност в онази така обичана и създаваща си ревностни почитатели част от литературната среда – фантастиката. За разлика от лежерното и мудно лято, октомври е бурен. Защото група ентусиасти в лицето на две онлайн списания, подпомагани от различни радетели на фантастичното у нас, решават да дадат силна зелена светлина както за авторите у нас, така и за цялостното бъдеще на жанра.

Ето защо и кодът този месец е зелен. Под светлината на прожекторите и медийното внимание ще е фантастичното.

Две важни събития ще се проведат в рамките на месеца. Както всяка нормална държава, трябва да си има геополитически план, който да следва и да обуславя развитието й, така и всеки жанр, трябва да има някаква посока.

2

„С поглед към бъдещето. Заедно“. Това е лозунгът, зад който залягат организаторите на предстоящия двудневен фестивал „Дни на фантастичното“. От инициативата „Фантастичният фендъм – перспективи” споделят, че проведените в последните месеци задълбочени дискусии на тема развитието на фантастиката у нас, са ги вдъхновили да организират мащабно събитие, на което да се обсъждат възможностите и перспективите за развитие, както и настоящи и бъдещи общи проекти в рамките на фендъма. Също така организаторите се надяват да се дискутира възможен механизъм за взаимодействие между общностите, правилата на неговото функциониране, начините на представителство на различните общности и фенове вътре в него, като в края ще се проведе гласуване за приемане или отхвърляне на различните предложени варианти. Ето защо на събитието са поканени множество автори, блогъри, издатели и въобще хора, работещи здраво в името на фантастиката и имащи специално отношение към нейните бъдещи проявления.

Срещата ще се проведе в рамките на фестивала “Дни на фантастичното” (29 и 30 октомври в литературен клуб „Перото” в НДК). Фестивалът ще включва разнообразна програма за проявленията на фантастиката в различни медиуми и аспекти и ще започне в 12:30 в събота. Началото на срещата за перспективите пред фантастичния фендъм е от 16:00 часа в събота и ще бъде във формат на структуриран дебат с модератор Иван Крумов, дългогодишен издател и фен. Подробна програма на целия фестивал очаквайте на сайта: http://fandombg.org/

Организаторите имат визия за събитие, в рамките на което присъстващите ще се забавляват със завладяваща програма, която ще премине през анимето, комиксите, ескейп стаите, виртуалната реалност, компютърните игри, четенето на страшни истории и още много.

Затова ако фантастиката е вашият жанр – заповядайте!

hypertext-wide

Другият гвоздей за жанра у нас се явява новосъздадената платформа Библиотека Хипертекст. Зад нея стоят познатите за родния фендъм „ShadowDance“ и Сборище за трубадури, които споделят общи виждания за съвременния облик на фантастичния жанр и за посоката му на развитие, която биха искали да видят в българското литературно поле. Инициативата представлява онлайн платформа за публикуване на кратки разкази, чиято основна цел е да се насърчи редовното писане на нови произведения чрез целогодишно приемане на текстове, за които родните автори ще получават хонорари. Повече за това как ще функционира новата платформа може да бъде прочетено тук: http://www.shadowdance.info/magazine/hypertext/ .

Освен това организаторите канят всички заинтересовани на 21 октомври от 19:00 в Литературен клуб “Перото”, където официално ще представят инициативата и ще дадат допълнителни детайли за тези, които желаят да участват.

Ето че две изключително важни за фантастиката събития са на път да се случат. Всички, които имат възможността и не са безразлични към развитието на жанра, да заповядат или поне да следят информацията в интернет и социалните мрежи (за да не приличат на огромния процент българи, които не гласуват на изборите, но въпреки това се оплакват от държавата).

След съмнителното и неправилно (според огромна част от активните фантасти у нас) проведените Национални фантастични награди, които породиха множество спорове и вражди във фендъма, изглежда има нужда от задълбочени дискусии и много работа, за да бъде изкарана фантастиката извън дребнавото и злободневното.

Тези две инициативи със сигурност може да положат основите на едно по-добро начало. За всички.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПърви литературни награди на клуб „Перото”27.10.2015

Още от Под Моста

Боян СимеоновАлбумите, с които ще запомня 2020-аМузика