Театралният празник се завърна във Варна

05.06.2016
Източник: http://viafest.org/varna/
Източник: http://viafest.org/varna/

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ се превърна в незаменима част от културния облик на Варна. Вече 24 години лятото в града започва с него, а театралната публика в града го очаква с голям интерес.

На 1-ви юни 2016 бе дадено началото на 24-то издание на МТФ „Варненско лято“. Програмата започна в 11:00 ч. с детския спектакъл „Чудните готвачи“ в Куклен театър – Варна. Вечерта от 18:00 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ се игра постановката „Едноокият цар“ на Варненския театър. Но същинското начало на фестивала бе дадено на кратка церемония от 18:30 ч. на Основна сцена.

Преди спектакъла „Синята птица“ от Морис Метерлинк на НТ „Иван Вазов“, с който се откри фестивала, на сцената излязоха официалните лица. Първа беше Цветана Манева – председател на настоятелството на фестивала. Тя прочете поздравителното писмо на министъра на културата Вежди Рашидов. В него Рашидов напомни, че МТФ „Варненско лято“ е най-големият и представителен форум на театралното изкуство в България и пожела той да се превърне в празник за участниците в него, варненци и гостите на град Варна.

След Цветана Манева излезе Николай Йорданов – директор на фестивала. Той благодари за подкрепата на община Варна и Министерството на културата. Също така обърна внимание на екипа, без който МТФ „Варненско лято“ нямаше да се случи и добави, че фестивалът се прави не само от артистите, но и от публиката.

Слово отправи и Даниела Димова – директор на Театрално музикален продуцентски център – Варна. Тя благодари на Цветана Манева и Николай Йорданов за тяхната енергия, която са вложили в организацията на фестивала.

След нея излезе и Веселина Михалкова – артистичен диектор на ДТ „Стоян Бъчваров“. Тя изтъкна, че фестивалът е един голям празник за участниците в него и им пожела „на добър час“.

Официалното лице от община Варна беше заместник-кмета Коста Базитов. Той предаде пожеланията на кмета на града Иван Портних и поясни, че общината винаги е била вътре в проблемите и атмосферата на фестивала и добави, че това събитие е част от усилията Варна да бъде не само туристическа, но и културна дестинация. Той завърши словото си, давайки официалния старт на МТФ „Варненско лято“.

Няма да е пресилено уточнението, че в речите на официалните лица повечето думи присъстваха в словото им и миналата година. Но това е нормално, с оглед на непроменящото се значение на фестивала.

„Синята птица“
„Синята птица“

След кратката церемония зрителите наблюдаваха „Синята птица“, режисирана от Мариус Куркински. Това е постановка, която отключва детското в човека и го връща в малчуганските му сънища. Нейният характер се върза добре с деня на детето. Не липсваха противоречиви реакции. Сред публиката имаше силно докоснати от постановката, но и други, които не останаха много впечатлени. Не липсваха и тези, които по време на антракта си заминаха.

Спектакълът определено има своите моменти, в които е близо до чувствата на зрителя, но проблемът е, че творбата на нобеловия лауреат Морис Метерлинк е твърде протяжна за по-нетърпеливите и до посланието й в края има твърде много време. Действието е далеч от определението за динамично. Главните герои – децата Тилтил и Митил минават през Страната на спомена, за да открият Синята птица. Тя е нужна на феята Берилюн, за да излекува своята внучка. Тяхното пътешествие е и тяхната инициация, без която не могат да открият Синята птица. За тях то е изключително дълго и пълно с опасности. За зрителя, като изключим опасностите, също е дълго. Прекалено дълго!

Актьорската игра е на ниво, но не липсваха тези, които изказаха недоволство от режисурата на Мариус Куркински. Има някои твърде удължени сцени, в които зрителят губи интерес, дори и да е бил увлечен по-рано от действието. Някои режисьорски решения са повече от странни, подобно на костюмите на трима от персонажите, единият от които напомня на супер герой от американските комикси. Това решение определено нямаше нищо общо с характера на персонажа. Но на този фон сценографията е напълно изпипана, интересна и въздействаща.

По време на поклоните бяха поднесени цветя от името на Вежди Рашидов – министър на културата, Иван Портних – кмет на град Варна и Даниела Димова – директор на Театрално музикален продуцентски център – Варна.

„Лунно нашествие“
„Лунно нашествие“

След представлението пред Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ се проведе спектакълът „Лунно нашествие“ на ‘ParolaBianca’ – Модена, Италия. Негов автор е Франческа Крняк. В него артисти на кокили и бели костюми пресъздават един свят с въображаеми същества под съпровода на музикантите Джакопо Баронде и Енрико Пазини. Спектакълът веднага прикова вниманието на зрителите, които току-що бяха излезли от театъра. С него приключи първият ден от програмата на МТФ „Варненско лято“.

Вече се изиграха представленията „Оттука започва България“ на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен и „Лив Щайн“ на режисьора Крис Шарков, който бе обявен за най-добър спектакъл на тазгодишните награди „Икар“. За ролята си в „Лив Щайн“ Анастасия Лютова взе „Икар“ за главна женска роля.

Мина и спектакълът на канадската хореографка Мари Шуинар „Следобедът на един фавн/Пролетно тайнство“. Той се игра и в София, като част от програмата на „Световен театър в София“. От международната програма предстоят да се играят „Илияда“ на Словенския народен театър, „Много шум за нищо“ на испанския автор Давид Еспиноса, „Корекция“ на чешкия режисьор Иржи Хавелка, който ще се играе и на 10-ти юни в Сатиричния театър като част от програмата на „Световен театър в София“. В понеделник – 6-ти юни ще има и две сателитни прожекции на „Хамлет“ с Бенедикт Къмбърбач, като част от глобалната програма на National Theatre Live. Продукцията е на Барбикан Център – Лондон. Режисьор на спектакъла е Линдзи Търнър.

Предстоят още „Много шум за нищо“ на театър „Българска армия“, „Сестри Палавееви“ на Драматичен театър – Пловдив по едноименния роман на Алек Попов, „Театър, любов моя“ на Театър „199“ от Валери Петров, „Кавказкият тебеширен кръг“ на Драматияен театър – Варна от Бертолд Брехт, „Нощта на 16-ти януари“ на Театър „София“ от Айн Ранд и други. Фестивалът приключва на 11-ти юни. Цялата програма можете да разгледате на сайта на “VIA FEST” – главният организатор на МТФ „Варненско лято“.

Автор: Калоян Гуглев

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОванес Торосян - от Арамис до Д'Артанян29.05.2017

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаУчилищата на бъдещето – с мисъл за устойчиво развитиеОбразование