Театър

Театърът трябва да продължи! Какво да гледаме това лято

30.06.2021

За щастие, театрите не затвориха през есента, както се случи по време на първата вълна на коронавирусната пандемия миналата пролет, но и това лято са ни подготвили програма, с която няма да ни липсват през горещия сезон.

Сцена „На стълбите“ в Парк „Заимов“ посрещна отново зрители на открито още през май, а от 1 до 7 юли там Театър „София“ дава начало и на едноименен фестивал „На стълбите“. Той включва заглавия от Младежки театър „Николай Бинев“ („Съблечи се за вечеря“), Театър НАТФИЗ („Нечистата“), Театър Българска армия („Балдахинът“), ДКТ „Константин Величков“-Пазарджик („Женска логика“), Пловдивския драматичен театър („Слава“) и Театър „Възраждане“ („Портокалова кожа“).

Освен фестивала, до края на юли ще имаме и още причини да минаваме през централния вход на „Заимов“. Театър „София“ ще бъде отворен и през този месец, когато ще можем да гледаме представления от репертоара на трупата му през последните години. А друг фестивал, който може да посетите в близост, е Малък сезон 2021 в Театрална работилница „Сфумато“. Събитията в рамките му, продължаващи до 5 юли, са безплатни и се провеждат на открито.

От тази година още една сцена събира публика в столицата. Парк-театър „Борисова градина“ отвори врати в края на май, а до 31 октомври там можем да гледаме не само предложения от афишите на софийски театри, но и независими представления. От заглавия на Малък градски театър „Зад канала“ и Bonini през спекакли като „Титанично“ на Милица Гладнишка до „Поетите Live“, програмата на новото място, само на 200 метра от Орлов мост, вече събира разнообразна публика.

Хубавото на Парк-театър „Борисова градина“ е, че представлява „летен закрит театър на открито“ – или пространство, където не само сцената, но и седящите места са покрити, за да няма опасност от провалени спектакли заради дъждовно време.

А за тези, които предпочитат прохладата на климатизираната зала пред романтиката на звездите, през юли продължава програмата на още сцени, сред които тези на „Сълза и смях“, Театър „Българска армия“, „199“, „Възраждане“, Младежки театър, Нов театър – НДК.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ в морската ни столица тази година започва на 30 юни и продължава до 12 юли. Неговото 29-о издание се открива със спектакъла „100“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“-Варна, който тази година навърши цял век. Макар и с по-късни дати от обикновено, програмата на най-мащабното международно театрално събитие за 2021 г. включва 15 заглавия от България, Испания, Холандия, Великобритания и Германия.

В нея са включени актуални представления от Театър 199 като „Боклук“ (с награда „Икар“ и „Аскеер“ за най-добро представление и текст за театър) и „Хаос“, докато Сатиричен театър „Алеко Константинов“ гостува с „Империя на красотата – Мадам Рубинщайн“ и „Няма да платим! Няма да платим!“. Народен театър „Иван Вазов“ присъства в афиша с „Плач на ангел“, „Бившата Мис на малкия град“ отбелязва участие за Младежки театър „Николай Бинев“, а „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“ на „Паник бутон-театър“ и Театър „Азарян“ също е част от българската селекция на фестивала.

В края на юли Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е приготвил премиера на ново заглавие от Студио „Театър“. Актьорът Стоян Радев Ге.К. режисира младите си курсисти заедно с Веселина Михалкова в драмата „Гласове“, която събира текстове на Светлана Алексиевич, Габи Кьоп, Ане Франк, Георги Бърдаров и още автори, обединени от „истории, които не трябва да се случват“. Датите, на които можем да гледаме за първи път, са четири – 29, 30, 31 юли и 1 август на Основна сцена.

През останалото време от този сезон програмата на Варненския драматичен театър включва няколко дати на представлението „Любовни писма“ (7, 28 юли и 19 август) и една за „Двубой“ (10 август). Всички те отново ще се играят на Лятна сцена зад театъра.

Междувременно тези месеци в „Стоян Бъчваров“ текат репетиции и на „Тютюн“ по романа на Димитър Димов. Представлението ще можем да гледаме през есента като част от юбилейната програма по случай 100-годишнината на театъра. Засега знаем, че режисьор е Бина Харалампиева, драматургията – на Юрий Дачев, а освен трупата на театъра, в представлението се включват Диана Димитрова и Калин Врачански в главните роли на Ирина и Борис.

Източник заглавна снимка: Photo by cottonbro from Pexels

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публиката15.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE