Театралните премиери, които да очакваме през декември

01.12.2017

Последният месец в годината вече настъпи. А с него идват и последните театрални премиери за годината. В забързания делник, суетящ се около финалните работни дни, винаги може да се спрем за глъдка въздух и да надникнем в театралните салони, където ни очакват както стари, така и нови любопитни заглавия.

Танцът Делхи

Народен театър „Иван Вазов“

От Иван Вирипаев

Премиера на 1-ви, 2-ри и 3-ти декември от 19:00 ч. – Голяма сцена. Следващи дати на 14-ти, 15-ти и 21-ви декември от 19:00 ч.

Какво да правим със страданието на света, което обвива планетата и не може да се пробие на по-горно ниво; какво става с нас, когато се включим в тази програма на възпроизвеждане на страдание; каква би била ролята на изкуството, която да алхимизира страданието, създавайки нова реалност; любов, смърт, загуба… и всичко това е много смешно.

„Танцът Делхи“ е поредица от 7 еднакви пиеси, за които авторът настоява, че нямат нищо общо помежду си.

Танцът Делхи“ е част от по-големи търсения на Вирипаев, свързани с „идеята да разчисти пространство, в което западната гледна точка, философия и морал се срещат с източната“. По думите на Стоев формата на пиесата е „телевизионен реализъм“ и „на моменти прилича на ситком, на телевизионен сериал“. Съчетанието между формата и съдържанието е „изключително смешно – на моменти звучи абсурдно, на моменти страшно“.

Постановъчен екип:

Режисура – Галин Стоев; драматург – Светлана Панчева; сценография – Никола Тороманов; костюми – Елица Георгиева; музика – Емилиян Гацов – Елби

Участват – Владимир Карамазов, Елена Телбис, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Светлана Янчева, София Бобчева

„Апартаментът“

Малък градски театър „Зад канала“

Премиера на 8-ми и 9-ти декември от 19:00 ч. Следващи дати на 15-ти и 28-ми декември от 19:00 ч.

„Апартаментът“ е театрална импровизация, вдъхновена от едноименния филм.

Студено е… Наближава Коледа… Един самотен млад човек не може да се прибере в малкия си апартамент. Оказва се, че е зает, а тези, които са вътре, се наслаждават един на друг… Едва ли има по-добра весело-тъжна комедийна драма за съвременна  Америка. Носталгична и същевременно модерна, тази „мръсна приказка“ е социален и романтичен шедьовър  за малкия човек в голямата корпорация с 31 529 служители и 16 асансьора. Тъкмо в един  от тези асансьори „добродушният глупак“ Бакстър среща момичето, в което безпаметно се влюбва…

Постановъчен екип:

Режисура – Бойко Илиев; сценография – Петя Стойкова; костюми – Петя Стойкова; превод – Живко Ботев; сценична версия и музикална картина – Бойко Илиев

Участват – Каталин Старейшинска; Владимир Зомбори; Даниел Цочев; Таня Пашанкова; Иван Петрушинов; Емил Котев

 

„Хенрих IV”

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна

От Луиджи Пирандело

Премиера на 2-ри и 3-ти декември от 19:00 ч. – Основна сцена. Следваща дата на 22-ри декември от 19:00 ч.

„В пиесата Хенри всъщност няма име, той е един мним луд, който се представя за Хенри IV. Неслучайно Пирандело не му дава име, защото Хенри може да бъде всеки от нас.

В този смисъл името и биографията на историческата личност, както и епохата, не са толкова важни. По-скоро става дума за един почти метафизичен образ на времето и една велика метафора, която звучи сложно, но се надявам, че ние сме намерили нейния верен театрален образ.

Това е историята на мозъка, историята на едно полудяване, което всъщност е привидно, маска пред другите, бягство от света. Загубил любов и приятелство в младостта, героят застива там някъде. Да остане в тази роля и да я играе вечно, е неговият абсолютно съзнателен избор. Хенри живее в този фантазъм, услужливо поддържан от приятелите, които достатъчно добре са го забравили през последните 20 години, за да го смятат наистина за луд.

Тъй като действието се предхожда от събития, случили се преди 20 години, ние трябваше да си представим всички тези отминали събития, да изследваме по какъв начин работи чувството за вина. Ако избереш живия живот, уж живеейки го, дали наистина си жив? Или пък този, който остава верен на идеалите си, отказвайки се от живота, дали той всъщност не е е истински живият?“, пита с постановката си режисьорката.

В концепцията си тя обръща особено внимание на въпроса за времето, спомена, паметта. Предпочитайки миналото пред настоящето, героят на Пирандело става изразител на онзи копнеж по чистотата на младостта, който носи всеки от нас.

Режисьор – Лилия Абаджиева; сценография – Васил Абаджиев

Участват – Стоян Радев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Ненчо Костов, Симеон Лютаков, Васил Ряхов, Пламен Димитров, Димитър Мартинов, Станислав Кондов, Константин Соколов

„Чамкория“

Театър 199 „Валентин Стойчев“

По Милен Русков

Премиера на 26-ти и 27-ми декември от 19:30 ч. Следващи дати на 28-ми и 29-ти декември от 19:30 ч.

Този ноември беше премиерата на голям екран на „Възвишение“, по едноименния роман на Милен Русков. А сега Явор Гърдев се е захванал с най-новия роман на писателя – двутомния „Чамкория“. Драматизацията е дело на самия режисьор. Новата постановка ще бъде моноспектакъл, в който Захари Бахаров ще влезе в образа на Славето, за да пренесе публиката в 20-те години на XX век.

Режисура – Явор Гърдев

Участва – Захари Бахаров

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПремиера на „Танцът Делхи“ от Иван Вирипаев в Народния театър28.11.2017

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование