Дъжд от звезди ще освети небето тази вечер

12.08.2016

perseid-meteor-shower-astrophotography-688x459

 

В средата на месец август всяка година Земята минава покрай кометата Суифт-Тътъл, която оставя след себе си „опашка“ от частици, от които се образува метеоритният поток „Персеиди“. Това събитие събира ежегодно хиляди романтици или просто звездни любители под голото, ронещо се небе.

Тази година явлението започна на 27-ми юли и ще продължи до 24-ти август, като пикът на звездния дъжд може да се наблюдава от всеки желаещ на 11-ти и 12-ти август.

За съжаление, самият пик е на 12-ти август е през деня, българско време. Но вечерта също ще има много падащи звезди. НАСА обяви, че тази година потокът ще бъде два пъти по-наситен от обичайното и покрай погледите ни ще минават по 200 метеорита на час, което са си 2-3 желания в минута.

Затова, ако искате да си пожелаете нещо или просто да се насладите на красивото небе, светлините на града и високите сгради само ще ви пречат. Трябва да си изберете място, някъде на село или най-добре високо в планината, където ще е по-тъмно и съответно небето ще се свети по-ярко.

Останете до късно – може да започнете да ги наблюдавате от 22:00, но след 01:00 ще бъде най-красиво. И не забравяйте, че очите ви се нуждаят от поне 30 минути, за да свикнат с тъмнината.

Вход свободен.

Текст на новината: Елена Фенрир

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Колко години ми даваш, Майкрософт?08.05.2015

Още от Под Моста

Анна-Мария Попова„Как се пише?“ и говори уместно в днешно време: Интервю с Павлина ВърбановаLIFE