Уикенд бягство: 11-12 август под звездите

07.08.2018

Витоша винаги е била любимо уикенд бягство на софиянци и гости на столицата. През нощта на 11 срещу 12 август поляната пред хижа ,,Момина скала” ще се превърне в астрономическа обсерватория на открито. Там, далеч от светлините на града, ще се наблюдава метеорният поток ,,Персеиди”. 

Метеорният поток ,,Персеиди”

Преди повече от хиляда години египетският астроном Птолемей, чудейки се защо има падащи звезди, предполага, че когато на боговете им е скучно и решат да погледат хората от небето, те неволно бутат звездите около себе си. Така се ражда вярването, че ако видиш падаща звезда, трябва да си пожелаеш нещо. Ще се сбъдне, защото боговете те наблюдават.

Вече имаме научно обяснение. Този уикенд Земята преминава през останките от кометата Суифт- Тутъл. Те са наречени ,,Персеиди”, защото изглеждат сякаш идват от съзвездието ,,Персей”, и се движат с около 60 км. в секунда. Ще могат да се наблюдават средно по 60-70 метеора на час, а ако си късметлия- по над 100. Не забравяй, че очите ти се нуждаят от 30 минути, за да свикнат с мрака, така че не бързай да си тръгваш на първия час, защото ще има още много какво да видиш!

Нощ под звездите

Безплатен транспорт ще тръгва от спирката под ,,Моста на влюбените” на всеки 30 минути между 18.00 и 04.00 и ще води до хижа ,,Момина скала”. Въпреки късния час, на поляната ще има какво да си вземеш за хапване и пиене, а ако искаш да нощуваш под звездите- носи си палатка- тъй като има само десет подсигурени такива. За тези, които жадуват за повече от гледката с просто око, ще бъде специално поставен и професионален телескоп, като специалист ще бъде там, в готовност да отговаря на всички въпроси за Космоса. А приятната атмосфера е сигурна, защото китаристи ще свирят музика на живо.

Важно е да се спомене, че лица под 18 години няма да се допускат без родител или настойник. Повече информация ще видите на страницата на събитието ,,Звезден бар Пиринско”

Ще се видим под звездите!


Автор: Йоанна Антова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваУикенд бягство: Макоцево, Дивият запад на България22.08.2018

Още от Под Моста

Димитър ПанайотовСлед COVID – какво е бъдещето на образованиетоОбразование