Послания за добротата на човешкото сърце от Оскар Уайлд

14.12.2017

„Приказни истории от Оскар Уайлд“ събира едни от най-великите световни класики

 

В навечерието на коледните празници издателство „Апостроф“ предлага на българските читатели сборник с едни от най-великите световни класики – „Приказни истории от Оскар Уайлд“. Този том събира най-превежданите и популярни приказки от английския писател, а оригиналните илюстрации, изработени специално за книгата, придават на познатите произведения ново звучене.

Изданието включва приказките от сборниците „Щастливият принц и други истории“ и „Къщата на наровете“: „Щастливият принц“; „Славеят и розата“; „Себелюбивият великан“; „Преданият приятел“; „Забележителната ракета“; „Младият крал“; „Рожденият ден на инфантата“; „Рибарят и неговата душа“ и „Звездното дете“, които авторът пише и публикува за първи път през годините 1888–1892. Оттогава до днес тези текстове са непреходни послания, които възпитават и учат на доброта, човечност и лоялност.

В предговора своето приказно посвещение за хората, които обичат да четат, отправя издателят Виктория Бисерова. „Ако за първи път държите в ръцете си тези приказки, сте истински щастливци. От мен да знаете, че „от дребните неща зависи щастието“ и винаги го търсете в себе си. Само тогава ще бъдете свободни“.

„В красивия свят на Оскар Уайлд трагичното се усеща с по-голяма тежест. Уродливото обаче живее в пълна симбиоза с приказното и това е така естествено, че сякаш не би могло да бъде другояче“, споделя художникът на книгата Яна Аргиропулос. „Приказките звучат като притчи, които могат да послужат не само за разчитането на всички творби на Оскар Уайлд и изкуството въобще, но и като едно своеобразно огледало на нашия свят“.

Приказните истории на Оскар Уайлд имат огромна сила върху въображението и емоциите на децата днес, те са също толкова актуални, колкото са били и през 80-те години на XIX век. Написани с неподражаем стил и с неповторимо остроумие, историите комбинират мъдростта на притчата и въздействието на драмата. Книгата е предназначена за деца, но има и своето послание към възрастните. Историите на Уайлд покоряват и предизвикват читателя, те са отражение на любовта, изкуството, животът, романтиката и иронията. Всяка история дава морален урок, но преди всичко завладява със своята уникалност.

Историите проследяват сблъсъка на ценностите с порока, на мечтите с действителността, критикуват себелюбието, егоизма и безчувствието. Уайлд откроява различни измерения на човешката мъдрост и глупост и едновременно с това насърчава благоприличието и великодушието в човешките отношения.

Има много начини за интерпретация на тази книга. Можете да приемете историята за героите, които искат единствено да намерят приятели, мир и красота, или можете да погледнете по-дълбоко, отвъд редовете, и да се замислите върху това как тези приказни думи притежават всичко необходимо да променят представите ви за света.

За автора

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Той е един от най-успешните драматурзи на късновикторианска Англия, както и една от най-големите знаменитости на своето време. Роден е на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Завършва с отличие колежа „Тринити“ и след това заминава за Оксфорд, за да продължи изучаването на класическа литература и философия. Там той бързо става популярен със своите предпочитания към зараждащото се ново декадентско движение, чийто идеал е „чистото изкуство“.

Пише и издава два сборника с приказки – „Щастливият принц и други истории“ (1888) и „Къщата на наровете“ (1892), които и до днес се преиздават, и за пореден път са обединени в един том.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаШведското чудо Фредрик Бакман се завръща с нова коледна история24.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE