„Стара хартия за нова книга“ – за шести път в шест града

04.09.2018

Шест български града ще бъдат домакини на шестото издание на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“.  Тази година кампанията ще се проведе в общините Бургас, Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив.

Децата ше имат възможността да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. А регламентът е следния: всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. А крайната цел е колкото повече, толкова повече – големите количества рециклирана хартия спасяват повече дървета от изчезване.

Единственото условие, за да има достатъчно книги за всички е, че всеки участник, който донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, може да получи само една книга. Децата, донесли допълнителни 5 кг, ще се сдобият с втора книжка на екотематика. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за ново издание на книгата на „ЕКОПАК България“ АД.

Стартът на тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ ще бъде в Бургас на 8 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.

В Хасково събитието ще се състои на 9 септември от 10,00 до 14,00 ч. на сцената на пл. „Свобода“.

В София „Стара хартия за нова книга“ както винаги ще се проведе под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново ще е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г. Инициативата ще се състои на 16 септември от 10,00 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Децата от Русе, които бяха първенците в миналогодишното издание на „Стара хартия за нова книга“, за четвърта поредна година имат възможност да участват в събитието на 23 септември между 10,00 и 14,00 часа на пл. „Свобода“, пред Съдебната палата.

За първи път през 2018 г. и Плевен се включва в кампанията. Там всички малки екоактивисти могат да предадат старата си хартия за рециклиране и да получат нова книжка на 24 септември от 10,00 до 14,00 часа на пл. „Възраждане“, пред Община Плевен.

Финалът на инициативата ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив.

И тази година литературната тематика на кампанията е вдъхновена от популярна детска книга. Настоящето издание предлага на малчуганите да влязат В „дрешника“ на приказния свят на Нарния, изпълнен с нови предизвикателства и награди. Изненада за малките участници ще бъде и фото будка в стил „Светът на Нарния“, където ще имат възможността да съхранят спомените от деня чрез снимки.

Под надслов „Почисти и прочети“ празникът ще протече с много музика и танци, а за настроението на присъстващите ще се погрижат тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Програмата ще включва още спектакъла „Цирк“ – музикално куклено шоу с марионетки за деца и възрастни от „Театъра на приказките – София“.

Инициативата „Стара хартия за нова книга“ започва на 15 септември 2013 г. , като организаторите се обединяват около идеята, че е важно всяко дете да се научи полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За петте години в инициативата са се включили близо 26 250 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 1730 дървета. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.

 

Автор: Траяна Лазарова 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаРоманът „Азазел” с второ издание на български език16.04.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE