„Цвете за Гошо“ – спомен за една легенда чрез словото на нотите

18.05.2016

Ежегодният музикален фестивал „Цвете за Гошо“, посветен на емблематичния рок и блус изпълнител – Георги Минчев, отново ще припомни за незабравимия дух и знаменитото му творчество, превърнали го в баща на българската рок музика в България.

Тазгодишното юбилейно, 15-о издание на музикалния фестивал ще се проведе през първия уикенд на месец юни (4-ти и 5-и юни), като мястото на двудневните концерти е  обичайната „заподозряна“ поляна в Южния парк.

Почитателите на блуса и „рока“ ще могат да се насладят на музикалния фест, въпреки затрудненията в организационния процес, за които главният уредник  – Васко  Кръпката, съобщи в официалната страница на събитието във Facebook.

Чуруликанията и пойните песни на сгушилите се в клоните на дърветата птици, ще заглъхнат, за да отстъпят музикалната трибуна както на любимите ни стари кучета – Милена  Славова, „Бараби блус бенд“, Развигор Попов, ‘P.I.F.’, така и на по-млади музиканти като Тома, „Мечо Пух“ и много други тепърва изгряващи изпълнители.

Google
Паметникът на Георги Минчев в Каварна

Още като студент Георги Минчев  печели първа награда на фестивала „Златния Орфей“. Той е един от първите български музиканти, осмелили се да разчупят социалистическото статукво и да внесат разнообразие в установения репертоар на тогава популярната естрадна музика.

Георги Минчев е иноваторът, лиричният бунтар, моделът за подражание на редица музиканти, които без неговия светъл пример едва ли биха се радвали на същия успех и слава, каквито имат днес. Работи с „Бъндараците“, „Щурците“, Развигор Попов и Бисер Киров, „Сребърните гривни“, в чийто състав е Симеон Щерев, и „Стари муцуни“, сред които откриваме имената на небезизвестните музиканти – Иван Лечев и Петър Гюзелев.

Концепцията на фестивала „Цвете за Гошо“ представлява своеобразно отдаване на почит както от почитателите на този жанр музика, така и от негови колеги, които приживе са черпили вдъхновение от него и съвместно са градили историята на рок музиката в България.

Автор : Емилия Илиева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаАртисти от върховете на класациите пълнят сцените на EXIT Festival08.03.2018

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE