10 цитата от великия писател Труман Капоти

25.08.2016

На 25 август 1984 г. Труман Капоти издъхва в Лос Анджелис малко преди да навърши 60 години.

Голяма част от привържениците на неговото изкуство горещо се вълнуват и от неговия вътрешен свят, от личния му живот. За мнозина той е изключителен новатор, който въвежда нов и напълно различен литературен жанр – роман, изграден изцяло на базата на реални факти.

Първият пример за такова произведение е „Хладнокръвно“. Книгата веднага се превръща в бестселър и изстрелва ексцентричния писател на върха на неговата кариера, но заедно с това съсипва неговата личност.

Капоти е изключително суетна и чувствителна личност. Добре известен факт е, че той е хомосексуалист, а в последните години на живота си се отдава на алкохол и кокаин докато сам не се довършва. Въпреки противоречивите мнения за него няма как да не се отчете удивителната му способност да запаметява разговорите и да ги възпроизвежда с точност до 90%.

Това е умение, което писателят развива в продължение на години и което много му помага да води непринудени и напълно откровени разговори със събеседниците си.

Ето няколко цитата, които да ни пренесат за малко в света на приятеля Труман, в света на тази интересна, различна и малко цинична личност, която завинаги ще остане в историята на литературата със своето новаторство и финес.

Провалът е подправката, която придава вкус на успеха.

Аз лично вярвам в ножиците повече, отколкото в молива.

В по-голямата си част животът е толкова скучен! Сменяме марката цигари, жилището си, вестника, в който пишем, влюбваме се и губим любовта – това са нашите начини лекомислено и сериозно да възстанем срещу небивалата скука на всекидневието.

Рядко обичаме онези, на които няма за какво да завиждаме.

„За мен, прекрасното на писането е не това, което казваш, а музиката, която думите казват“.

„Да завършиш книга е все едно да дръпнеш дете на задния двор и да го застреляш“.

„Все още не съм светец. Аз съм алкохолик, наркоман, хомосексуалист и гений.”

„Приятелството е работа на пълен работен ден, ако питате мен.“

„Разговорът е диалог, не монолог. Затова има толкова малко добри разговори: заради недостиг, двама интелигентни говорещи рядко се срещат.”

„Едно от многото чудеса на света е да наблюдаваш любимия си докато спи. Тъй като той не вижда, че го гледаш, може за няколко секунди да държиш сърцето му в ръцете си.”

Автор: Нанси Борисова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Пейки с кирилски букви превземат тихи кътчета в Столицата07.05.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино