LIFE

15 изключителни доброволчески примера бяха отличени в петото издание на Годишните награди за доброволчество ГЕРОИТЕ

25.03.2022

Най-голямата платформа за доброволчество у нас, TimeHeroes, връчи своите призове на доброволци, организатори, компании и журналисти.

На официална церемония на 23 март най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, обяви отличените в Годишните награди ГЕРОИТЕ. Престижните призове бяха раздадени на хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България. Журито на наградите мина през трудния избор от общо 148 номинации, за да стигне до 15, които получиха статуетки.

Методи Матодиев от harmonica.
Снимка Радина Ганчева за TimeHeroes

Церемонията ни тази година съвпада с време на конфликти, време, което не носи усещане за празник. И въпреки всичко ние вярваме, че точно по този начин – чрез споделяне на опит – хората се докосват до истории за взаимопомощ, подкрепа и човечност, които носят надежда. Истории, които показват, че човешкият дух е способен да победи, без да воюва.” казват от TimeHeroes. “С награди ГЕРОИТЕ за пета поредна година осветляваме точно тези истории и празнуваме хората, които ги пишат с делата си.

Сред отличените доброволци тази година са Анна Илийчева, която възстановява библиотеката и читалището в село Негован, група доброволци, гасили пожари през 2021 г., ромски студенти от медицински специалности, които работят и като медиатори, подкрепящи своите общности, доброволците на Свв. Георги, раздаващи топла храна на нуждаещи се, както и Мая Методиева, която помага на хора в Северозападна България.

Снимка Радина Ганчева за TimeHeroes

Наградени бяха още фондация „Съвет на жените бежанки в България“ за своя приобщаващ подход по отношение на хората, търсещи закрила в страната, фондация „Спаси Странджа“ за природозащитната си доброволческа дейност, сдружение „Образование без раници“ за дигитализация на образованието и превода на уроците на Кан Академия, както и Младежка ЛГБТ организация „Действие“ за безвъзмездната правозащитна подкрепа, която оказва.

Статуетки получиха и „Кока-Кола ХБК България“ за доброволческата си политика спрямо младежи, Harmonica – за екологичните си акции и политики, както и „Алианц България“ – за летящ старт в доброволчеството. 

Снимка Радина Ганчева за TimeHeroes

Отличени бяха и журналистите Зарина Василева от OFFNews, която дава гласност на различни каузи, Паулина Гегова-Карамфилова, която е кореспондент на НПО портала и отразява работата на неправителствени организации от Южен централен регион, както и проектът „Последният дар на човека“ на Димитър Панайотов и Александър Николов, който разглежда чувствителната тема за донорството на органи в България. 

Журито на наградите беше в състав Красимира Величкова, която е съветник по въпросите на гражданското общество на вицепремиера Калина Константинова, Зорница Христова, писател и преводач, Мария Черешева, журналист, Йоанна Темелкова, актриса, както и членове на екипа на TimeHeroes.

На awards.timeheroes.org можете да видите всички наградени и техните истории.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаЗапочва десетот издание на дарителската кампания Операция „Жълти стотинки“29.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE