198 години от рождението на Емили Бронте

29.07.2016
Източник: https://katrinadamkoehler.com/
Източник: https://katrinadamkoehler.com/

На 30 юли се навършват 198 години от рождението на най-бурната и своенравна от сестрите Бронте – Емили. Нейната единствена творба „Брулени хълмове” заема седмо място в класацията за стоте най-велики британски романа на всички времена.

Под псевдонима Елис Бел тя написва една история за демонична и неконтролируема страст, вендета и самоунищожение из мрачните йоркширски хребети. Макар връзката между Катрин Ърншоу и Хийтклиф да е определяна като една от най-великите любовни истории, „Брулени хълмове” е по-скоро готическа новела, отколкото типичен романс.

Година след издаването на романа, Емили умира от туберкулоза. Книгата има множество екранизации – първата е още от 1920 г. като ням филм. За най-успешни са смятани тези от 1939 г. с Лорънс Оливие в ролята на Хийтклиф и от 1992 г. с Ралф Файнс. Адаптиран е също така за мюзикъл, балет и опера.

Малко са световно прочутите писатели с по един роман. Името на Емили Бронте гордо се нарежда до тези на Маргарет Мичъл („Отнесени от вихъра”), Мери Шели („Франкенщайн”), Силвия Плат („Стъкленият похлупак”) и Оскар Уайлд („Портретът на Дориан Грей”).

Ако все още не сте прочели тази неувяхваща класика, ето няколко цитата, които ще разпалят интереса ви:

От каквото и да бяха направени душите ни – моята и неговата бяха еднакви.”

Гордите хора сами си докарват мъки и неприятности.

Великият смисъл на живота ми е той. Ако всичко друго загине, а той остане, аз пак бих продължавала да съществувам. Ако пък всичко друго остане, а той загине, вселената би станала страхотно чужда за мен и сякаш не бих била съставна част от нея. 

Катрин Ърншоу, дано не намериш покой, докато съм жив! Ти каза, че съм те убил – тогава преследвай ме като дух! Духовете на убитите преследват своите убийци. Зная, че се е случвало призраци да бродят по земята. Бъди винаги с мен, превърни се в какъвто и да е образ, накарай ме да полудея, само не ме оставяй в тази бездна, в която не мога да те намеря! (Хийтклиф в посмъртен вик към душата на Катрин)

Текст на новината: Елис Емин

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Пейки с кирилски букви превземат тихи кътчета в Столицата07.05.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE