5 събития през март – да се пробудим от зимата с изкуство

04.03.2018
Заедно в час

Най-хубавото на изкуството е, че не спи зимен сън. И въпреки това, някак съвсем различно е да откриваш артистичните светове, когато знаеш, че преспите сняг скоро ще се превърнат в спомен, плуващ в локва, която отразява слънчево мартенско небе. Или поне се надяваме да е слънчево. Това е и причината да се спрем на 5 събития, които да направят март по-топъл, усмихнат и вдъхновен.

Чай в пустинята – фотографска изложба на Васил Тодев

От 6-и до 26-и март всеки пътешественик по душа ще може да се впусне във вълнуващо приключение към топлите и вълнуващи земи на Кралство Мароко с изложбата на фотографа Васил Тодев – „Чай в пустинята“. Кътчетата, към които ще можем да отправим взор са Маракеш, Есауира, планините на Анти Атлас, Сахара и Атлантическото крайбрежие на Мароко. Фотографиите могат да бъдат видяни в  ФотоСинтезис Арт Център.

По време на откриването на изложбата, чието начало ще бъде поставено на 6 март (вторник) от 19:00 часа в кафето на ФотоСинтезис Арт Център, представители на посолството на Кралство Мароко ще организират чаена церемония с марокански сладки, представляваща традиционен за страната жест на гостоприемство.

Откриването на изложбата е с вход свободен.

Международен София Филм Фест

22-рият Международен филмов фестивал София Филм Фест ще бъде факт след броени дни. Официалното откриване на фестивала е на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров – „Áга”, а церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата ще продължи до 29 март с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна. Зрителите ще могат да видят 172 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и на 20 късометражни филма. Сред специалните гости на фестивала ще бъдат емблемата на световното независимо кино Вим Вендерс, който ще представи своя филм „Потапяне“, американският режисьор Ейбъл Ферара, режисьорите Роман Балян и Харутюн Хачатрян.

Основните цени на билетите са 9,00/ 7,00 лв.

Grand Chocolate Festival 2018

Докато фотографията пълни очите, а музиката гали слуха, едно събитие докосва всички сетива и рецептори – Grand Chocolate Festival 2018. През втория уикенд на месец март (10.03-11.03) от 10:00 до 18:00 часа любителите на какаовата сладка страст ще могат да присъстват на четвъртото издание на шоколадовото изложение в Интер Експо Център.

На изложението ще бъдат представени виртуозите в производството на шоколад и шоколадови изделия с над 850 вида шоколад от всички краища на света, в нетрадиционни комбинации. Организаторите обещават презентации, работилници, томболи, весел детски кът, фотокорнери на различна тематика, шоколадови бижута, картини и дрехи. А най-обещаващото е възможността да бъдат дегустирани шоколадови творения. Техническият прогрес не подминава и сладкарския бранш, което ще ни позволи за пръв път да се сблъскаме с иновациите – шоколадов 3D принтер и шоколадова виртуална реалност.

Билети за сладкото събитие могат да бъдат закупени от касите на EasyPay в цяла България. Като биват два типа: Стандартен: 5 лв, който е индивидуален билет
Семеен: 15 лв, който е билет за двама възрастни и две деца до 14 години. А децата до 7-годишна възраст влизат безплатно.

Белослава с концерт в Терминал 1

И след като съботния ден е преминал в хармония от шоколад, е ред на малко музика от ноти за душата. Денят е 10 март, мястото – клуб Терминал 1. Кадифеният и топъл глас на Белослава ще огласи сцената, а началото на джаз соул феерията е предвидена за 21:00 часа. Билети за концерта могат да бъдат намерени в разпространителната мрежа на Eventim, на цена от 15 лв., а на самата дата и място – билетът ще струва 20 лв.

Премиера: NeoДачници по Максим Горки

Иван Пантелеев е сред най-успешните български режисьори в чужбина. Той се завръща на родна сцена след 20-годишно отсъствие. Такана 24-ти и 25-и март, Голяма сцена на Народния театър „Иван Вазов“ ще се превърне в трибуна за неговия премиерен спектакъл NeoДачници“ по прочутата пиеса на Максим Горки „Дачници“. Сред актьорите откриваме имената на един от най-дейните и изявени български актьори: Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Иван Юруков, Теодора Духовникова, Радена Вълканова, Александра Василева, Стефания Колева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Петков, Николай Урумов и Рашко Младенов.

Билети: на касите на Народния театър.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Skin orgasm - различното музикално преживяване17.08.2015

Още от Под Моста

Под МостаИталианското трио Il Volo се завръща в България през септемвриМузика